Rett innenfor døra til rørosingene Mette Ødegaard og Axel Borgos sitt feriehus på Sørdyrøy står det en mintgrønn kommode.

- Den fikk min farmor i bryllupsgave av sin far. Nå har den kommet tilbake til Frøya hvor den trolig ble laget, forteller Mette.

Mette sier hun føler hun har kjent Frøya siden hun var liten jente.

- Farmor Kolbjørg Ødegaard med pikenavnet Håvik, kom opprinnelig i fra Titran og hun fortalte ofte om heimplassen sin. I ung alder flyttet hun med søskenbarnet sitt til Røros da han som skulle starte som skipper på Femundbåten.

Mettes farmor startet selv å jobbe ombord båten, og her traff hun etter hvert det som ble hennes farfar, forteller Ødegaard.

Lyttet til farmors råd

I 2010 bestemte Mette og samboer Axel seg for at de ville ha hytte på Frøya etter å ha vært med en vennepar til Kjønnøya.

-Vi ble helt bergtatt.

De mente først å finne seg noe på Titran og i denne perioden dukket også barndomshjemmet til farmoren til Mette opp for salg.

- Men da fikk vi beskjed av min farmor på 100 år at det ville bli for tøft vær på Titran for to slike fjellfinner som oss. Dama visste hva hun snakket om, smiler Mette.

Fikk ikke deltatt på visning

Valget falt derfor på Dyrøya hvor de allerede hadde kjentfolk.

Hjemme på Røros har Axel sitt eget byggmesterfirma hvor også Mette er ansatt. De to vurderte først å bygge hytta selv. De reserverte til og med ei tomt på Dyrøya.

- Men prosessen drygde ut i tid og vi mistet litt piffen, sier Axel.

Plutselig dukket det opp en annonse om et hus der som umiddelbart fanget parets oppmerksomhet.

Mette og Axel kontaktet megleren og forklarte at de ikke hadde mulighet til å komme på visningen, da denne var dagen etter.

Vant budkrigen

Raskt bestemte de seg likevel for at denne plassen skulle de ha. Det var de ikke alene om.

Budene begynte å tikke inn rett etter visningen og hjemme på Røros var det for Axel og Mette å hive seg med.

- Vi bydde og bydde, og vant til slutt budkrigen. Det uten å ha tatt feriehuset i nærmere øyesyn, sier Axel og Mette og kikker smilende bort på hverandre.

- Hva var det som gjorde dere så sikre på at dette var riktig for dere, da?

- Vi så potensialet for et fantastisk flott feriested!

Ikke angret en dag

To spente “fjellfinner” dro fjorten dager senere utover for å se hva de hadde kjøpt.

- Vi hadde selvfølgelig lastet ned prospektet og finlest all informasjon, så vi visste nogenlunde hva som ventet oss. Men spennende var det uansett, smiler Axel.

Begge kan konstatere at de ikke har angret en dag på kjøpet.

- Det var rett og slett paradis for oss.

Stadige prosjekt

Den første helgen etter overtakelsen i juni 2011 var det fram med motorsagen. All skogen som dekte for sjøutsikten skulle bort.

I løpet av årene har Axel og Mette renovert badet, malt og skiftet utvendig bordkledning, laget seg en terasse og større parkeringsplass.

- Selv om vi har hatt masse arbeid, så er vi i ferd med å få det slik vi drømmer om. Det gjenstår mer og vi har stadig prosjekter på gang. Da er det greit ha snekker, ler Mette.

Vant til den lange bilturen

Rørosingene tilbringer mye tid ved ferieparadiset ditt på Dyrøy.

- Vi bruker hytta ved den minste anledning og tar ofte langhelger og helger på vår,sommer og høst på Frøya, samt hele påska og tre uker i sommerferien.

At det er en kjøretid mellom Røros og Dyrøya på fire timer hver vei, bryr de seg ikke stort om.

- Når man har kjørt strekket mange ganger, føles det nesten ut som vi er framme når vi kommer til Orkanger. Vi får ofte spørsmålet ”hvordan orker dere?”, men vi koser oss når vi er ute og kjører bil. Vi koker med oss kaffe og prater mer i bilen enn vi ville gjort liggende på sofaen hjemme.

Kontrastene

Mette har familietilhørighet til øya, men hva med Axel?

- Jeg er vokst opp i ei bygd utom Røros, og Mette og familien var spent på om jeg ville trives  ved kysten.

Axel er vant med robåt og innlandsvann kan han fortelle, ikke flo og fjære.

- Det har blitt noen morsomme historier av, forteller de to.

- Men vi har tatt til oss lærdom underveis. Det beste med feriehus på Frøya for meg, er den store kontrasten i fra det jeg er vant til på Røros. Det er spennende med noe nytt, samtidig kan jeg senke skuldrene og virkelig slappe av her, sier Axel.

Til og med Axels far og hans kone har blitt så begeistret for øyriket, at de har kjøpt seg feriehus på Mausund.

Føles som ”hjem”

Axel og Mette har ofte besøk i feriehuset sitt av familie, venner og Frøya-bekjente.

- Vi har nesten et større nettverk her på Frøya enn hjemme på Røros. Og når vi har med oss besøk utover som aldri har vært på Frøya tidligere, merker jeg hvor stolt jeg er over å vise fram hva øyriket har å by på, sier Mette.

Rørosingene sier de synes frøyværingene er et helt fantastisk folk.

- Da vi flyttet hit, kom det folk vi ikke kjente på døra med både fersk fisk og krabbe. Vi har også en kamerat her som passer på huset vårt. Det er gull verdt når vi bor såpass langt unna selv, tilføyer Axel.

-Vi føler oss veldig velkomne og ikke minst hjemme på Frøya.

Det samme året de kjøpte hytta på Dyrøy, døde farmoren til Mette.

- Hun fikk aldri sett hytta vår, men farmor syntes det var veldig stas at en av hennes etterkommere skulle få tak i et sted her på Frøya. Det skulle ikke forundre meg om vi flytter hit en dag. Til verdens fineste plass.