Som lokalavisa nylig skrev, blir Helsetunet i Fillan småbruk i seks uker i sommer som et tiltak for å skape ekstra trivsel for de menneskelig beboerne. Denne uka ble de nye, firbeinte beboerne på Helsetunet ønsket skikkelig velkommen med innflyttingsfest.

I løpet av en uke fikk Helsetunet seks nye beboere. To kaniner, to griser og to lam. Eldbjørg Broholm og Rigmor Kristoffersen fra Livsglede for eldre er kledd i matchende Felleskjøpkjeledresser, sydvest og perlekjede.

Fillan barnehage var med på innflyttingsfesten. Tv. Eldbjørg Broholm og Rigmor Kristoffersen.

- Det er ikke ”perler for svin”, det er perler for John Lernes, påpeker Kristoffersen til stor latter. Innflytningsfesten skulle egentlig bli holdt i sansehagen, men med det ustabile trønderværet ble mottakelsen holdt inne på Helsetunet. Det ble stekt vafler og servert pølse i lompe. Invitasjonslisten var lang, og mange møtte opp. Fillan barnehage, Blåfjell, ansatte og beboere ved Helsetunet, Snillfjoordfører John Lernes med trekkspill, Livsgledeungdom og rådmann Laila Eide Hjertø i cowboyhatt.

Snillfjord-ordfører John Lernes og Hitra-rådmann Laila Hjertø ved grisebingen, der grisene Ola-John og Berit skal bo gjennom sommeren.

Mange å takke

Det er mange som har vært involvert i dyreoppholdet på Helsetunet.

- Vi vil takke Alfo for klær, mat og gode råd, sier Kristoffersen. Kolbjørn Bekkvik står bak både grisehuset og sauehuset. Steinar Eriksen hesjer på den gode gamle måten slik at dyrene får høy og halm.

- Storbonden på Fjellværøya, Trond Larsen, var i Skaun og hentet grisene, og de skal tilbake til han etter sommeren, forteller Kristoffersen. John Ansnes har vært rådgiver, til alle døgnets tider. Silje og Erlend Ødegård og Tore Mellomsæther har stått for gjerder, stokker og staurer.

- Øyvind på Byggern har vært svært tålmodig og hjelpsom når Eldbjørg og jeg har kommet og sagt at vi skal ha plank. Han skjønte etter hvert at det var bordkledning vi var ute etter, forklarer Kristoffersen.

Damene retter også en takk til driftsavdelingen i kommunen som har lånt ut muskelkraft, garasje, henger og verktøy. Skjønt de var vel egentlig ikke klar over at Kristoffersen og Broholm hadde forsynt seg av verktøykassa.

- Og hvis noen lurer på hvorfor de nakne damene på kalenderen inne på driftsavdelinga er påtegnet bikini, så er det Broholm som står for den bekledningen, fleipet Kristoffersen, som også sendte en takk til Anna-Marie Haugen og Cato Hofstad Brænden for lån av sauene.

- Det har skapt en viss bekymring at dyrene som har tilbragt sommeren på Helsetunet har blitt større og større for hvert år. Det begynte med kyllinger for tre år siden, og i år vil grisene på Helsetunet veie rundt 45 kilo når de drar.

Annbjørg Strøm, prest Jarle Bryne, Birger Jobotn, Olaf Haugen og Laura Børø.

Politiske sleivspark

Rundt et av bordene sitter Annbjørg Strøm, prest Jarle Bryne, Birger Jobotn, Olaf Haugen og Laura Børø. De tre sistnevnte kommer fra Blåfjell og er veldig positive til dyrene på Helsetunet.

- Jeg har vokst opp på gård. Der hadde vi hester, kyr, kalver, sauer, griser, høner og 100 gjess. Det er veldig koselig med dyr, mener Jobotn. Også Børø har vokst opp på, og drevet gård.

- De fleste her har vokst opp med dyr og dyrene gir mer liv her, mener Strøm. Ordfører Lernes sitter på samme bord som Hitra-rådmann Laila Eide Hjertø. Det er litt uvisst hva han mener om navnevalget til grisene, Berit og Ola-John, muligens oppkalt etter hans ordførerkolleger

- De får kalle grisene det de vil, sier han. Broholm og Kristoffersen går ikke glipp av en anledning til å gi et metaforisk sleivspark til politikerne.

- Jeg vil komme med en anmodning til John Lernes. Ta en tur i bingen. Berit og Ola-John krangler og sloss, og det er Berit som er verst. Kan ikke du fortelle dem litt om samarbeid?, spør Kristoffersen.

- Problemet er at de får servert alt på fat. Den dagen det ikke skjer må de lære seg å samarbeide, sier Lernes.