Sist helg deltok cirka 20 øyværinger på kurs med landets fremste ekspert på lyngbrenning, Mons Kvamme fra Lyngheisenteret i Hordaland.

Det var Frøya og Hitra villsaulag, i samarbeid med fylkesmannen og Norsk landbruksrådgivning, som stod bak kurset.

Etter en dag med teori først, bar det så ut for å tenne på. I et område med gammellyng på Dolmøya fikk folk testet kontrollert nedbrenning.

- Langs hele kysten, men spesielt i Trøndelag, har man vært alt for lite flinke til å ta vare på kystlyngheia, sier Mons Kvamme.

Etter kurset har han tro på at dette kan bli bedre.

- Det var veldig gøy, med mange interesserte kursdeltakere. Hvis man får intensivet den kontrollerte nedbrenninga, vil man få en frisk lynghei og gode vinterbeiter for villsau, sier Kvamme.

Brenning er brannforebyggende

Leder i villsaulaget, Hilde Jørgensen, tror dette var et kurs som kan få betydning for kystlandskapet og villsaudrifta. I tillegg kan det være et brannforebyggende tiltak.

- Lyngen vi har nå, er gammel og nesten som ved. Det blir hevdet at hvis lyngheia hadde vært pleid, så hadde kanskje ikke brannen på Frøya sist vinter, spredd seg så fort. Så det å drive kontrollert nedbrenning er faktisk brannforebyggende. Og da var mange som ble inspirert av kurset, så jeg tror det kommer til å bli brent lyng flere steder på øyene før det generelle brannforbudet 15. april.

Ikke bare å tenne på

Kursdeltakerne fikk en innføring i hvordan man skal planlegge og gjennomføre kontrollert nedbrenning av felter med lyng.

- Det er ikke bare å tenne på. Det må være godt planlagt, og man må være nok folk. Og det må selvsagt være planlagt etter vær og vind.Under kurset var det mange som begynte å snakke seg sammen, og det blir sikkert organisert en del dugnadslag for de nærmeste helgene framover, sier Hilde Jørgensen.

Lyngbrennings-ekspert Mons Kvamme og leder i Frøya og Hitra villsaulag, Hilde Jørgensen. (Foto: Lars Otto Eide) Foto: <137><137>, Foto: Lars Otto Eide
Foto: <137><137>, Foto: Lars Otto Eide