Det er straks klart for andre utgave av Frøyamarsj, og igjen med en spesiallaget pin.

Første helga i juli arrangeres Frøyamarsjen for andre gang. Første gang var i 2010, andre gang blir nå, og da er det fem år til neste mulighet igjen. Frøyamarsj 2015 gjennomføres av Frøya turlag i samarbeid med Uttian grendalag og Titran grendalag, og gråhegren er valgt som motiv på jakkemerket som er utviklet for anledninga.

Gunhild Riiber i Frøya turlag forteller om bakgrunnen for at Frøyamarsj kom i stand:

- Etter at lokalavisa hadde hjulpet Frøya kommune med å navngi Besselvassheia tilbake i 2009, tok lederen av Trondhjems Turmarsforening med Trond i avisa om å få laget en turmarsj dit. Trond sendte henne videre til meg. Denne tilfeldigheten ble starten på restartingen av Frøya Turlag. Turlaget ble stiftet i 2006, men hadde ligget nede etter at leder Lisa Hauge, og nestleder Gunnhild Aal hadde flyttet ut av kommunen. Det var bare meg igjen av styret, forteller Riiber.

Sammen med gode hjelpere stikket turlaget en tursti til Besselvassheia, og brukte den ferdig merkede Kjærlighetsstien som løypealternativ nr. to. Dette var tilbake i 2010.

- Vi snakket allerede da om at dette samarbeidet ville vi gjenta, og det står sågar på baksiden av turkartet vi ga ut i mai 2014. I fjor tok jeg kontakt på nytt for å starte planleggingen med turmarsjforeningen. Og siden noe av ideen med arrangementet med Frøyamarsjen er å ha en pins som er ulik i motiv, er det naturlig å flytte turvei hver gang. I år er det samarbeid med Uttian grendalag, og gråhegren er valgt som motiv, forteller Riiber.

Salget av pinsen gir turlaget kjærkomne inntekter for å gå videre med materiellet til blikjentprøven som er under utvikling. Uttians egen "tihegre", Rita Hovde, skal kåsere i grendahuset etter at alle er kommet fram. Uttian grendalag har all inntekten på salg av mat og drikke i huset. Det selges fiskesuppe med brød, og kaffe og kaker.

- Grendalaget hjelper til med å merke løypa som går i marka. Og den superpositive gjengen som bor på Uttian, har gjort en ekstra ryddeinnsats langs strendene på Uttian - ikke bare fordi de får gjester, men fordi de vil det skal være ryddig og rent for sin egen del. Men dette ga dem litt ekstra motivasjon til å sette fart, tror Riiber. Turen starter ved veikrysset like før brua til Uttian. Der får man kjøpt jakkemerket. Turen er åpen for alle, og man kan velge om man bare følger veien til grendahuset, eller om man legger turen om Kvilhaugen ute i marka også, før man vender til grendahuset.

- Turmarsjforeninga kommer i buss fra Trondheim på lørdagen og skal gjøre ei helg ut av Frøyaturen. Derfor er det ny sjanse på å bli med på Frøyamarsjen på søndag, men da på Titran. Der er det også grendalaget som stiller med kaffe- og kakesalg i fortet, forteller turlagslederen, som allerede har begynt å sondere om hvilket grendalag som vil ha Frøyamarsj 2020 i grenda si.

Frøyas kommuneblomst kystbergknapp sto på merket fra 2010.
Frøyamarsj 2015-merket er prydet av en gråhegre.