I fjor høst sendte den da ni år gamle miljøagenten, Emma Louise Årvik, et brev til lokalavisa Hitra-Frøya, der hun fortalte om hvor mye søppel hun fant i fjæra i Froan og hvor trist hun syns det var. Før jul ble hun invitert til kommunestyret for å fortelle politikerne mer om søppelproblemet.

Den taleføre tiåringen gjorde inntrykk på Frøya kommunestyre og det ble gjort vedtak om å plassere ut kontainere på Halten, Sørburøy og Gjæsingen.

Men Emmas miljøengasjement er på langt nær dabbet av. Hun er med i barnas miljøvernorganisasjon, Miljøagentene, og det var her hun fikk se en konkurranse om å få være med til Kongo og regnskogen sammen med Regnskogfondet i forbindelse med TV-aksjonen i høst.

Selvstendig tiåring

- Jeg er nesten målløs. Alt hun har gjort, og foretatt seg, har hun gjort helt selv, sier mamma Lena Årvik. .

- Jeg spurte mamma mens hun satt og sminka seg før vi skulle bort, og hun fulgte nok ikke med helt på hva hun svarte ja på. Jeg spurte om jeg fikk melde meg på for å reise til regnskogen og hun sa bare ”ja, ja”, sier den taleføre 10-åringen.

Etter søknadsfristen utløp, fikk Emma en telefon fra Regnskogfondet.

- Jeg hørte Emma snakka i telefonen om verdikjeder eller noe sånn… De hun snakka med ville etterpå snakke med meg og spurte om jeg visste at hun hadde meldt seg på denne konkurransen, forteller mor som ble litt paff.

- Søknaden var så bra skrevet at hun var med i sluttfasen for å bli med til Kongo. Jeg er veldig spent på den søknaden, for jeg har jo ikke sett den, smiler mamma Lena Årvik.

Lærerik tur

Forrige uke kom beskjeden om at Emma og to andre barn i landet er tatt ut til å bli med Regnskogfondet og Tv-aksjonen og til Kongo i slutten av august.

- Jeg tenkte først så utrolig gøy for Emma, men så tenkte jeg som mor – OI! De skal til Kongo. Men jeg regner med at det er en jern-ring rundt dem av sikkerhetstiltak. Kongo trenger disse pengene fra Norge, og kommer nok til å gjøre hva de kan for at dette skal gå riktig for seg, sier Lena Årvik.

Neste skritt ble å ta kontakt med skolen til Emma for å høre om hun fikk fri for å reise til Kongo.

- Rektoren bare lo og sa at selvfølgelig får hun det. Emma er flink på skolen også, og hun lærer jo dessuten mye mer på denne turen enn hun ville gjort på skolen den uka, sier mamma Lena.

- Ivrig miljøarbeider

- Emma er en meget engasjert jente, som jobber aktivt for miljøet. Vi har jo allerede sett noe av det hun har utrettet, sier Maren Thorsen Bleskestad i Regnskogfondet.

Hun forteller at Emma og to andre barn på 11 og 12 år ble valgt ut blant 23 søkere.

- Dette blir en helt unik opplevelse, og disse barna vil sitte igjen med masse minner og inntrykk etter denne turen. Vi håper de vil sitte igjen med en felles forståelse for hvorfor regnskogen er så viktig både for de som bor der, men også for alle oss andre.

Bleskestad forteller at barna skal ligge i telt i en landsby som heter Mpenzele der de skal bo og leve sammen med lokalbefolkningen.

- Her får de se hvordan lokalbefolkningen bor og lever. Hvordan de kartlegger bruk og rett til land og forvalter regnskogen, og hvordan de bruker den i sitt daglige liv.

Hun tror de tre norske barna vil klare seg godt, selv om dette blir noe annet enn det de er vant med i sitt moderne liv i Norge.

- Dette er reisevante barn. De er godt forberedt på det de skal være med på, og forberedt på at det er litt andre fasiliteter i Kongo enn det vi er vant til, smiler Bleskestad.

- Vi gleder oss til å ha med Emma på tur.

Til Froan for å sjekke

Familien Årvik bor i Melhus men begge Emmas foreldre har aner fra Frøya og de har feriehus på Gjæsingen. Der var det Emmas miljøengasjement slo til for fullt i fjor og etter at hun fikk komme til kommunestyret og informere om forsøpling i Froan skal det nå ha blitt satt ut kontainere på Halten, Sørburøy og Gjæsingen.

- Vi skal utover en tur i sommer og se om det har blitt bedre og om kontainerne står der. Det har kanskje blitt bedre med forsøpling nå som de har gjort noe med saken. Pappa har sagt at nå må vi snart få tatt oss en tur og kikka, sier Emma.

Visum og malariamedisin

- Nå må vi snart avslutte hytteturen på Hellandsjøen og starte forberedelsene og vaksinasjonen av Emma, smiler mamma, Lena Årvik. . For det er ikke bare bare å reise til Kongo for en tiåring. Hun må vaksineres mot gulfeber, hepatitt og polio, ta malariamedisin og ordne visum og utreisetillatelse for mindreårige, helst på fransk.

- Jeg har jo reist en del. Jeg har vært fra Lindesnes til Bodø, også har jeg vært i Spania da. Og Tyrkia og England.

Men så langt borte som til Afrika har ikke Emma tenkt på hun kom til å reise med det første.

- Det tar 19 – 20 timer. Det er jo langt, men jeg bare gleder meg.

Emma forteller at det hun gleder seg mest til er å se hvem hun skal reise sammen med og så opplevelsene underveis.

- Vi får oppleve hvordan dyrene lever i regnskogen og hvordan deres kultur er der.

Emma forteller at selv om hun er veldig opptatt av miljøet, kan hun ikke så mye om regnskogen .

- Men jeg kommer til å lære meg masse! Jeg vet at det finnes noe man kan lage medisiner av der mot sykdommer man kanskje ikke vet om enda. At regnskogen betyr mye for oksygenproduksjonen og at om vi hugger ned regnskogen dør mange dyr.

Nå gleder Emma seg masse til å reise.

- Jeg tror at det blir veldig kult!

TV-aksjonen 2015

- TV-aksjonen 2015 går til Regnskogfondet og deres arbeid med å bevare regnskogen i flere større områder i Brasil, Peru, Kongo og Ny-Guinea.

- Verdens nest største regnskog strekker seg over seks land i Sentral-Afrika. 60% av skogen befinner seg i Den demokratiske republikken Kongo.

- 40 millioner av landets 65 millioner innbyggere er direkte avhengig av skogen, mens resten av befolkningen også i stor grad baserer dagliglivet på skogressurser. De trenger en utvikling der livsgrunnlaget ikke hogges bort. Hardest rammet blir Kongos urbefolkning, pygmeene.

- Dette er første gangen TV-aksjonen tildeles Regnskogfondet som har søkt hele ti ganger tidligere uten å lykkes.

-TV-aksjonen 2015 har de kalt «Vi skal vokte regnskogen».

KILDE: Regnskogfondet