... det ble bil-pratet over mangt et panser, det luktet polish og det dunket forelsket i mangt et øyvøærings-hjerte. Anledningen var den store amcar-utstillinga som gjestet rådhusplassen under Sommer-Fillan. Ut fra øynene til de mange besøkende å bedømme, var dette festkveld i godtebutikken, julaften og bursdagsfeiring på en gang.

- Dette er kjempegreier. Mer sånn, sier Per Jarle Fagerstrand.

Han er en av en god del lokale bilinteresserte/bilsamlere som tok turen til Fillan for å stille ut egen bil sammen med følget fra bilorganisasjonen American Car Club of Norway (ACCN). Blant et førti/femti-tall biler på utstillinga, skiller Bobla til Fagerstrand seg ut. Mens poenget for de øvrige er (blant annet) å se mest mulig nypolert ut, er Fagerstrands VM Boble full av rustflekker. Akkurat som planlagt, forteller han selv.

Mange besøkende - riktignok de fleste menn - tok turen til amcar-treffet. Her ble det diskutert detaljer og "artsrikdom"

Påhengsmotor og krabbeteine på taket

- Det er slik den skal være. Jeg har pussa på Bobla i to år. Understellet og karosseriet er pussa opp. Mens publikum flokker seg rundt de nypolerte, skal min være sånn, sier Fagerstrand. Han medgir at bilprosjektet nok aldri blir ferdig, selv om bilen virker å være veldig stilren og tidsriktig allerede. På takgrinda ligger "autentiske" rekvisitter som en gammel påhengsmotor og ei slitt krabbeteine.

- Når man kjører Boble, skal man ha ting på taket der man er fra. Og er man fra Frøya, som meg, så er det naturlig å ha krabbeteine og påhengsmotor, hehe, ler Fagerstrand, som bor på Utset på Hitra.

Fagerstrand forteller at han ikke tilhører noen bilklubb, men møter opp på biltreff når muligheten byr seg. Sist gang var på Sunndalsøra under biltreff for luftavkjølte Volkswagen.

Verdens lengste organiserte bilcruise

Amcar-treffet på Fillan var en del av ACCN sitt 40-årsjubileum. I den anledning har de sammen med over 300 forhåndspåmeldte biler fordelt på ulike etapper, lagt ut på "Amcar Norway Cruise" - en landsdekkende kjøretur fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Kjøreturen på 7.600 kilometer er til sammenligning lengre enn både Route 66 og Lincoln Highway, og Amcar skriver på sine nettsider at de har blitt kontaktet av Guiness Book of Records, siden dette ser ut til å være verdens lengste organiserte bilcruise.

- Vi skal innom noen-og-tredve plasser. Vi startet i Hønefoss tidlig juli, skal nå bevege oss nedover kysten før vi kommer tilbake til Trondheim i august, forteller Terje G. Aasen, som er redaktør i ACCNs magasin Amcar.

Med seg på turen innom Hitra har ACCN med seg alt fra Kong Olavs 1951 Cadillac Fleetwood 75 Limousine til en splitter ny Corvette Stingray til drøye 1,7 millioner kroner. Og på det medbragte podiet inne i et rødlakkert amerikansk vogntog, står bilen som "alle" må bort å se nærmere på. En knall oransje Ford 3W 1934-modell med det passende tilnavnet "Glowing Coupe". En mann blir til stadighet fotografert ved siden av gliset, og lokalavisa må høre nærmere om hvem dette er.

En knall oransje Ford 3W 1934-modell med det passende tilnavnet "Glowing Coupe". En mann blir til stadighet fotografert ved siden av gliset, og lokalavisa må høre nærmere om hvem dette er.

"Glowing Coupe"

- Harald Sannum, fra Kvål, sier mannen. Det viser seg å være eieren. Så kommer historien, i kort versjon: Sannum stilte ut sin 1959 Chevrolet Impala på et show i Stockholm i 1967 da han for første gang så "Glowing Coupe", og ble fullstendig forelsket. For noen år siden arvet han penger, og da muligheten for kjøp av denne prisbelønte bilen åpnet seg for et par år siden, så...:

- Da kjøpte jeg den, forteller Sannum stolt. Muligens litt irritert på norske veimyndigheter for at den ikke får registreringsskilt.

- Bilsakkyndige mener jeg må ha vindusviskere og panser, sier han litt ergerlig.

Den lokale bilklubben her i øyregionen, Islanders Classic Car Club, var også tilstede med flere av sine medlemsbiler. Et av høydepunktene - i hvert fall for den ene vinneren - var også utrekning av premien, en prøvetur på hitterske veier med den helt nye 2015 Chevrolet Corvette Stingray. Om opplevelsen vites ingenting, men vi antar den var heftig, den også.

2015 Chevrolet Corvette Stingray