Jeg har en kamerat, som har en sønn, som har sluttet med fotball. For når valget sto mellom å bruke kvelder og helger på å kjøre land og strand på bortekamper, og å tjene noen tusenlapper som ekstrahjelp på det nærmeste oppdrettsanlegget, så var svaret nærmest gitt på forhånd. Enda mer bekymringsfullt, sier faren - og jeg skjønner ham godt - er at sønnen signaliserer lite behov for å gå videre på videregående skole. Han sier han er blitt fortalt at "det er bare å komme, her har vi jobb".

Skolelysten er der nok. Men lysten til å kunne gå rett over i jobb og tjene flere hundre tusen kroner, kan fort bli større. I et ungdomssinn kan dette lett overskygge nødvendigheten av å skaffe seg et visst minium av dokumentert kompetanse.

Tallene fra Statistisk Sentralbyrå forteller at altfor mange dropper ut av skolen før de har skolepapirene i orden. Det gjør de over hele landet, av mange grunner, og er således ikke veldig oppsiktsvekkende. Men det kan synes som om et rimelig godt utvalg av godt betalte "ungdomsjobber", legger ekstra press på valgene våre ungdommer skal ta. Skolen selv antyder at attraktive ekstra- og heltidsjobber i havbruket kan være medvirkende til at frafallet fra videregående skole er bekymringsfullt større her enn målt mot gjennomsnittet.

Naturbrukslinja på Frøya videregående skole har gjort en imponerende rekrutteringsjobb de senere årene. Fra å stå i fare for å bli nedlagt på grunn av manglende søknadmasse, er situasjonen nå en helt annen, med ventelister. Så vi skal ikke her gi inntrykk av at havbruks-interessert ungdom ikke vil ta utdanning. Tallene fra det enkelte kull er også relativt små, sånn at små utslag i antall kan gi store utslag i prosenter.

Men vi som lokalsamfunn generelt, og havbruksnæringa spesielt, har en utfordring i å unngå at skoleungdommen fanger opp feil signaler. Jeg frykter nemlig - og vet av andre jeg også snakker med - at ovenstående eksempel kanskje ikke er enestående. Jeg vet om flere tilfeller der ungdom oppfatter det som blir sagt på merdekanten som "kom til oss og jobb, det er ikke nødvendig med utdanning". Nei, så er det kanskje ikke utdanning nødvendig for den enkelte på kort sikt (forutsatt at helsa holder helt til pensjonsalder og man ikke må skifte jobb). Men for havbruksnæringa er det avgjørende viktig at kunnskapsnivået holdes høyt. Næringa trenger kloke hoder og nye ideer for å løfte seg videre, og da trengs kunnskap, som blant annet hentes gjennom litt innsats på skolebenken.

Bjørn L. Rønningen

redaktør

Lokalavisa Hitra-Frøya