Den tidligere frøyværingen er mer opptatt av kvalitet enn at maten er kortreist og besøker Trøndersk Matfestival i Trondheim hvert år.

- Jeg er her for å se hva som finnes av lokal mat og oppleve nye smaker. Dessuten er det gøy å oppleve folkelivet, sier Fjærli. Da lokalavisa møter ham torsdag, har han med seg Stine Holm, som er på matfestivalen for første gang.

- Dette var gøy og maten fra Hitra og Frøya var veldig god. Den kortreiste maten er noe annet enn det du finner på Rema 1000 til daglig ja, sier den begeistra malvikingen.

Mange er nysgjerrige på matvarer produsert på Hitra og Frøya.

- Sushi er vinneren

- Vi har smakt på rubbel og bit. Vi setter jo ekstra pris på sushi, så det var en favoritt. Hitra og Frøya er alltid vinnerne av smaksprøver. De har jo økonomiske muskler i bakgrunnen til å lykkes også. Men det er gøy at det er en blanding av de store konsernene og små nystartede bedrifter som Garnviks røkeri, sier Torbjørn Fjærli.

I år feirer Trøndersk Matfestival ti år og det markeres med ei ti meter lang jubileumskake under åpningen av festivalen på Torvet. Ti ulike bakere har blitt forespeilet å lage en meter kake hver, som skal settes sammen til ei lang kake og Pikene på Torget fra Hitra er en av konditoriene som bidrar med sin meter.

- Vi begynte litt tidligere denne uka med å lage den spiselige pynten og nå i morgentimene har vi holdt på å pynte den ferdige kaka, forteller Dina Lundberg tidlig torsdag morgen. Sammen med sin tvillingsøster Kristine Lundberg eier, driver og baker de selv ved konditoriet Pikene på Torget i Fillan. Kaken fra Pikene på Torget består av mandelbunn, krem, jordbær og valnøtter.

- Pynten består av spiselige marsipanblomster, sjokoladepraliner, mer sjokolade og makroner, legger Kristine til, før søstrene bærer kaken ut i bilen og setter kursen mot matfestivalen.

Fellestanken rår

Øyregionen har fått en kjempeplassering under årets matfestival, midt på torget, rundt Olav Tryggvason-statuen. Heidi Glørstad Nielsen og Aleksander Fjeldberg i Trøndersk Kystkompetanse leder organiseringen for utstillerne fra øyregionen.

Aleksander Fjeldberg og Heidi Glørstad Nielsen forteller at Frøya og Hitra stiller sammen under Matfestivalen. - Det er fellestanken som rår og vi satser på å skape gode og interessante aktiviteter, liv og røre sammen.

- Det er mange utstillere på matfestivalen som stiller enkeltvis, mens vi har siden 2013 samkjørt Hitra og Frøya som en region, forteller Glørstad Nielsen.

- Vi baserer oss på samme konseptet som vi har hatt tidligere, med noen mindre endringer. Det er likevel fellestanken som rår. Vi satser felles på å skape gode og interessante aktiviteter, liv og røre, og god stemning rundt våre aktører fra øyregionen.

Fra øyregionen stiller de økonomiske bidragyterne Marine Harvest, Salmar, Lerøy Midt og begge øykommunene. Det samme gjør Hitra Gårdsmat og Dalpro.

- Vi har i tillegg tre nye aktører fra øyregionen i år, Dolmøy Seafood, Garnviks Røkeri og Frøya Tare. De kommer nok til å bli kjempegodt mottatt, tror Glørstad Nielsen.

Sverre Johansen i Dalpro besvarer spørsmål fra matfestivalgjengere.

Vil ha med ølprodusentene

De nye aktørene står midt i smørja og har småmatservering, i tillegg står de rett ved bryggerifestivalen.

- Forøvrig håper vi å få med de lokale ølprodusentene våre til festivalen til neste år. Det kan du godt skrive, smiler Heidi.

Under festivalen har øyregionen barneaktiviteter, to salgstelt. et smaksprøvetelt og nytt denne gangen er at også en sjømatscene. Under åpningen spilte Bjørn Fjeldvær, og fra sjømatscenen skal flere kokker diske opp med ulike sjømatretter under hele festivalen. Her er det mange lokale råvarer fra Hitra og Frøya som taes i bruk. I tillegg kommer både ordfører Berit Flåmo og ordfører Ole L.Haugen til å kokkelere i fra scenen på lørdag, slik de også har gjort under festivalen tidligere. Med seg på scenen har de kokken Mikael Forselius.