Både Ap og Frp får lavere oppslutning enn forrige valg i Norfaktas ferske meningsmåling for Hitra. For Fremskrittspartiets del vil det også bety færre plasser i kommunestyret, dersom denne målinga også blir valgresultatet om to drøye uker. Og for Kristelig Folkepartis del kan det bety at den ene plassen i kommunestyresalen nå forsvinner. Mandat-vinnerne er Pensjonistpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Det er noen av hovedtrekkene fra målinga, som er gjort for lokalavisa Hitra-Frøya n sist uke. 350 personer er spurt om hvilket parti de ville stemt på dersom det var kommunestyrevalg i dag.

Politisk barometer for Hitra, basert på intervjuer med 350 hitterværinger i perioden 17.-24. august. Kilde: Norfakta

Små endringer siden 2011-valget

- Det ligger ikke an til noe politisk ras på Hitra. Velgermassen forholder seg nokså rolig. Ap og Frp får litt juling, mens Høyre står seg relativt bra, kommenterer Jarle Gulbrandsen, prosjektleder og daglig leder i Norfakta.

Både SV og Venstre ligger ifølge målinga an til en liten opptur, selv om det antakelig ikke er nok til å gi utslag i antall representanter i kommunestyret. Mens Pensjonistpartiet (Pp), som gjorde et godt valg og inntreden i 2011 etter at frontfigur Per Ervik brøt med Frp, ser ut til å gjenta bragden ved dette valget. Pp ligger ifølge målinga faktisk an til å øke fra fire til fem representanter i det nye kommunestyret.

- Populariteten har tydeligvis holdt seg, og det er godt gjort, mener Gulbrandsen. Han viser til at bygdelister og andre partier med relativt liten rikspolitisk oppmerksomhet, kan ha vanskelig for å hevde seg i mellomperioder og få tilstrekkelig oppmerksomhet.

- Her kan det tyde på gode enkeltmannsprestasjoner og at partiet har klart å være synlig også mellom valgene, sier Gulbrandsen.

Comeback for Miljøpartiet

Miljøpartiet De Grønne ser også ut til å kunne ta et mandat og å gjøre comeback i Hitra kommunestyre (forrige gang fra 1999-2003). MDG er det Hitra-partiet med størst økning i antall prosentpoeng fra 2011-valget fram til denne målinga; fra "stusslige" 1,6 prosent i 2011 til over fire prosent nå. Dersom dette blir valgresultatet, får MDG èn representant i det nye kommunestyret.

Bakgrunnstallene i målinga viser at Pensjonistpartiet (naturlig nok) har bredest oppslutning i de eldre velgergruppene, fra 60 år og oppover. Og kvinnene er i overvekt.

- Hitra pensjonistparti appellerer til eldre kvinner, men når også bredt utover i aldersgruppene. Partiet nyter også stor lojalitet blant velgerne fra fire år tilbake, så det er mye som tyder på at de kan gjøre et godt valg igjen på Hitra, sier Gulbrandsen.

Frp sliter med kvinnene

Lojaliteten blant velgerne til Hitra Frp i derimot i andre enden av skalaen. Bare 60 prosent av velgerne fra fire år tilbake er sikre på at de vil gjøre det også denne gangen. Partiet ligger an til å miste ett av sine tre nåværende mandater i kommunestyret.

Tallmaterialet i bakgrunntallene er nokså lite, slik at det ikke er lett å tolke sikkert hvor Frp-velgerne er på vei. Men det ser ut til at en del har valgt Ap og en relativt stor andel er usikre. At vet ikke-gruppa blant tidligere Frp-velgere er på nær 20 prosent, gjør at partiet har mulighet til å hente tilbake noe eller hele av det tapte om partiet klarer å overbevise tvilerne.

Bakgrunnstallene er ganske tydelig på at Frp ikke klarer å fenge kvinnene. Bare to prosent av kvinnene i undersøkelsen svarer at de vil gi sin stemme til Frp.

- Det ser ut til at Frp har lite kvinnestøtte og at partiet appellerer kun til menn. Nå kan dette være litt fortegnet, siden dette er små tall. Men vi ser at både Venstre og Frp har overrepresentasjon av menn, mens SV har kvinneoverskudd, sier Gulbrandsen.

Arbeiderpartiet går ifølge målinga mot en svakere oppslutning enn i 2011, og er det partiet med størst tilbakegang i antall prosentpoeng. Likevel er partiet fortsatt soleklart størst, og mandatfordelinga viser at partiet selv med denne tilbakegangen kan synes å få beholde sine 9 representanter i kommunestyret. Partiet har jevnstor oppslutning mellom kjønnene, og har sterkest oppslutning i aldersgruppene 30-44 år og 45-59 år. Ap er også det lokalpartiet på Hitra med størst oppslutning blant de under 30 år.

Mange i vet ikke-gruppa

Både Frp og Ap har relativt store velgergrupper fra 2011-valget som nå svarer at de er på "vet ikke"-lista. Omtrent hver femte Ap- og Frp-velger fra fire år tilbake vet altså ikke hva de nå vil stemme. Hvor disse lander, kan derfor få relativt stor betydning for det endelige valgresultatet.

Høyre står omtrent på stedet hvil, men har også den største "vet ikke"-gruppa blant velgerne fra 2011. SV kan vise til en svak økning, og Venstre - med ny ordførerkandidat - har en prosentvis stor vekst fra 3,6 ved valget til 5,6 prosent oppslutning i målinga. Dette er foreløpig ikke nok til at det rokker ved at Venstre har bare én representant i kommunestyret.

- Vi ser ofte bevegelser i velgermassene de siste ukene inn mot valget. Ikke alltid, men særlig der at det er tydelige kampsaker ute og går, sier Gulbrandsen.

- Vi har vært synlige i politikken

Ordførerkandidat Per Ervik er svært godt fornøyd med målinga, men er rask med å understreke at dette ikke er valgresultatet.

Per Ervik

- Det er først 14. september at vi skal opp til eksamen. Men samtidig er vi veldig ydmyke overfor gallupen, tallene er jo fantastisk. Dette beviser at vi har fått tillit til en stor andel hitterværinger. Vi har vært synlige i politikken, og ikke bare ligget på været, og sammen med de andre i posisjon har vi fått gjennomført en god del av politikken vi har programfestet, sier Ervik. Ordførerkandidaten sier at posisjonspartiene ikke har avklart sitt samarbeidsforhold etter valget.

- Vi er enige om at vi gjør valget først og ser hva eksamensresulatet blir.

Og Kjersti Lindal i MDG øyner nå muligheten for gjeninntreden i kommunestyret.

- Grunnfjellet i De Grønne har vokst

- I 1999-2003 "lånte" vi mange stemmer fra SV, som ikke stilte liste den gangen. Denne 4,1-målinga viser nå vårt eget grunnfjell på Hitra, det er flott at det har vokst seg så stort. Selvfølgelig er det miljøengasjement i mange av de andre partiene også. Det som blir interessant å se er om vi nå etterhvert får en grønn blokk i norsk politikk, både på landsbasis og lokalt. De Grønne er lokomotivet i den prosessen, sier Lindal. Også hun understreker at valget ennå ikke er gjennomført.

Ordførerkandidat Kjersti Lindal i Miljøpartiet De Grønne øyner håp om kommunestyreplass.

- Så skal ikke tolke for mye, men er jo veldig oppmundtrende og hyggelig måling som viser at den samme trenden på Hitra som resten av landet, De grønne fosser fram. Hitra er et gammelt lag i MDG-sammenheng og burde hatt enda større oppslutning. Vi har vært den kritiske stemmen i forhold til oppdrettsnæringa, det kan nok skremme mange på Hitra. Men vi ønsker jo på ingen måte oppdrettsnæringa til livs; vi bare peker på at næringa må utvikle seg videre og komme dit at man drive økologisk forsvarlig.

Partileder Ida Broholm i Hitra Ap kaller dette også en god melding, selv om partiet krymper noe i oppslutning.

Mye kan avgjøres i innspurten

- Måling er måling og valg er valg. Dette resultatet gir oss en dytt til å fortsette inn i den intense delen av valgkampen. Vi vet jo at det er en god del sofavelgere, det er de vi nå må nå fram til i sluttspurten. Målet er å nå valgresultatet i 2011 og kanskje få inn få inn enda flere i kommunestyret, sier Broholm.

Partileder Ida Broholm i Arbeiderpartiet mener partiet har mer å gå på i innspurten av valgkampen.

Tom Skare, ordførerkandidat i Frp, mener at partiet har gjort en god jobb i siste periode gjennom å være konstruktive og finne gode løsninger for Hitra.

- Men vi har kanskje ikke nådd ut synlig med alt vi gjør. Vi mener at Frp trengs i det politiske landskapet på Hitra. Vi må ha noen som er i stand til å tenke andre løsninger og fronte andre løsninger, og samtidig kunne finne løsninger sammen med alle andre partier. Det mener jeg vi gjort i alle perioder, og det har vi tenkt å fortsette med. Vår stemme er viktig i denne sammenhengen, og det er folket som avgjør den 14. september, sier Skare.

Tom Skare, leder Hitra Frp.