Lokalavisa har stilt to spørsmål til alle listetoppene på Frøya.

1) Med utgangspunkt i dårlige skoleresultater gjennom år, og det siste kommunebarometeret: hvilke tiltak bør settes inn?

2) Hva blir det viktigste i skole/oppvekstpolitikken for ditt parti de nærmeste fire årene?

Berit Flåmo - Arbeiderpartiet

Berit Flåmo

1) Vi har ikke skåret ned på skolebudsjettene, vi har passa på lærertettheten, og bevilget det som det er bedt om innen skolesektoren. Så det at resultatene ikke kommer, er litt uforståelig for oss. Administrasjonen har lenge bedt om ro til å jobbe, men nå må vi som politikere engasjere oss mer. Vi har bedt rådmannen komme med en analyse og forslag til tiltak, så det er vanskelig å si noe konkret før vi har det på bordet. Men som politikere må vi ha dette mer i fokus: vi må pushe på, stille krav og etterspørre resultater. Det er ikke sånn at vi har dårlige skoler, jeg vet det jobbes bra. Men det er altså noe her, som gjør at det ikke slår ut i resultatene. Det er dette fagfolkene våre må se på.

2) Vi ønsker å fortsette prioriteringen av tidlig innsats. Og så vil Arbeiderpartiet at det skal være ro rundt skolestrukturen de neste fire årene. Vi har skoler på gode plasser, med oppvekstsenter på Nabeita, Nordskaget og Dyrøya, steder hvor det er vekst. Og vi har to skoler i øyrekka. Slik vil vi ha det. Selv om to rådmenn har gjort forsøk på nedleggelser, så vil vi at det skal være ro og trygghet rundt dette framover.

Ola Vie - Sosialistisk Venstreparti

Ola Vie

1) Dette er sammensatt. Jeg jobber som lærer på videregående, og vi ser at elever som kommer hit med dårlige resulter fra sentralskolen på Sistranda, likevel oppnår gode resulter på videregående. Videregående har hatt en solid stab med faglærere, med mange som har jobbet her i 10-15 år. Det sier meg at dette er viktig også for ungdomskolen. Nå skal man vel ha fått bedre faglærerdekning på ungdomskolen også, men det er viktig å jobbe kontinuerlig med å sikre tilgang på nok lærere. Men det handler om flere ting. På Frøya får alle som viser seg som dugende arbeidsfolk arbeid. Da er det lett å tenke at utdanning ikke er så viktig. Her har foreldre en jobb å gjøre med å få ungdommen til å innse at de bør gjøre en innsats på skolen, og at det er viktig å lære.

2) For Sv blir det å jobbe for heldagsskolen, der leksehjelp og SFO blir en integrert del av skolehverdagen, viktig. Videre vil vi jobbe for å øke voksentettheten i de yngste trinnene.

Knut Arne Strømøy - Senterpartiet

1) Jeg har ikke satt meg inn i kommunebarometeret, og har derfor ikke mye å si til det. Men en av tingene jeg har trua på er at vi må sette oss ned og se på om vi skal få flere folk fra andre fagfelt enn lærere mer inn i skolen.

2) Senterpartiet ønsker å beholde den desentraliserte skolestrukturen, derfor blir kommunereformen viktig. Den beste måten å sikre at vi skal beholde grendaskolene er at vi ikke blir del av en storkommune.

Grethe Cassandra Nordheim - Miljøpartiet de Grønne

1) Dette var skuffende resultater, men det er vanskelig å si hva som kan gjøres for en som ikke har vært så tett på dette. Men med tanke på at man har en tiendeklasse som nettopp har starta skoleåret, og som vi vil skal få bedre resultater når de går ut, så er det naturlig å tenke at man må øke lærertettheten for dette trinnet. Ellers er Miljøpartiet opptatt av å ta vekk trykket på lærerne på alt som ikke går på pedagogikken. Blant annet må vi få bort en del av skjemaveldet.

2) Generelt er vi opptatt av å øke voksentettheten, og vi vil ha økt fokus på praktisk-estetiske fag og fysisk aktivitet.

Aleksander Søreng - Fremskrittspartiet

1) Vi politikerne i har fått beskjed om å ta det med ro og vente på resultatene. Men nå må vi stille krav til skoleledelsen. Vi må styrke skolen, og skolelederne må være på banen og vise at de tar tak i ting. Som politikere bør vi sørge for nok lærertetthet, og så må vi sørge for at skolene får vikarbudsjetter.

2) Fremskrittspartiet ønsker å styrke skolen betraktelig. Vi vil bruke mer penger, blant annet for å sikre større lærertetthet. Vi vil også ta vare på grendaskolene.

Arvid Hammernes - Venstre

1) Rådmannen har allererde fått en bestilling, og skal komme tilbake med forslag til tiltak. Dette må være tiltak som går på heving av kvaliteten. Vi har hatt en del temadebatter om oppvekst, men det har vært rundt tema som var meislet ut på forhånd, og vi har ikke fått den skikkelige diskusjonen. Nå må vi få en bred diskusjon, ikke bare mellom politikere og administrasjon, men der ansatte, tillitsvalgte og skoleledere er med. Vi må også se på om skolen har nok ressurser. Vi har foreslått å gjenninnføre vikarbudsjett i skolene, men det har blitt nedstemt.

2) Venstre er opptatt av at elevene skal ha trygghet i skolehverdagen, og oppleve mestring. Særlig er det viktig med basisferdighetene, lesing, skriving og regning. Vi er også opptatt av at skolene våre skal ha tilpassete opplegg som passer for hver enkelt elev.

Martin Nilsen - Høyre

1) Det er et vanskelig spørsmål. Vi har fått høre at kommunebarometeret bygger på resultater fra 2013-14-året, og at det er gjort grep siden da. Så gjenstår det å se om de virker. Vi har et hovedutvalg for drift som skal være tett på skoledrifta, og de må følge dette tett, og sørge for at det tas grep som gjør at det skjer noe positivt. Vi har barnehager som gjør det godt, og hvor de har dyktige fagfolk. Vi må komme dit med skolene også.

2) Kvaliteten på læreren er viktig. Man får ikke mer ut enn lærerne lærer dem. Dette er avgjørende. Videre er det viktig å hindre mobbing, og ha disiplin.

Arent Værnes Fiske -Kristelig folkeparti

1) Det har vært en del i media om at mobbing er et problem i skolene på Frøya. Klarer man å motvirke det, så vil det også virke inn på at man får bedre skoleresultater. Ellers må det jobbes med å stryrke lærerkompetansen, og sørge for etter- og videreutdanning av lærerne.

2). Å få bukt med mobbing i skolen, er en viktig sak for meg. Videre det med å ha god lærerkompetanse. Jeg er også opptatt av unger med funksjonshemming. Det er dårlig med aktivitetstilbud for dem på Frøya.