LO-leder på Hitra og Frøya, Sveinung Gundersen, forteller at LO Hitra og Frøya beklager vedtaket som Frøya kommunestyre nylig gjorde om å tillate søndagsåpen handel på Dyrøya.

- LO Hitra og Frøya beklager at kommunestyret i Frøya og Fylkesmannen har innvilget tillatelse til søndagsåpen butikk – Coop Dyrøy, heter det i en uttalelse fra styret i LO Hitra og Frøya.

Uttalelsen fra styret kommer på grunnlag av at LO sentralt vurderer søndagsåpne butikker som helsemessige belastninger dette helgearbeidet vil medføre hos de ansatte.

- LO sentralt er imot søndagsåpne butikker, og LO Hitra og Frøya støtter dette, forteller Gundersen.

Partiene uenige

Flertallet i Frøya kommunestyre vedtok før jul i fjor å søke om at Dyrøya blir definert som typisk turiststed, og at Coop Hamarvik dermed kan ha søndagsåpent på sin dagligvarebutikk på Dyrøya.

I formannskapet var det klart flertall for ikke å søke fylkesmannen om dette, men i kommunestyret viste det seg at både Arbeiderpartiet og opposisjonen var delt.

Kristin Reppe Storø sa i formannskapet at hun var i sterk tvil om saken, og etter å ha stemt nei der, argumenterte hun i kommunestyret for å gi en slik åpning. Fungerende ordfører Pål Terje Bekken stod ved sin opprinnelige holdning, og argumenterte også nå med at kommunen med stort flertall hadde sagt nei til søndagsåpne butikker i regjeringens høringsrunde om dette.

Men Bekken tilhørte til slutt mindretallet. Blant opposisjonen var man også delt i synet, og Arvid Hammernes (V) var blant dem som skiftet mening etter å ha stemt nei i formannskapet. Med 14 mot åtte representanter vedtok kommunestyret å søke om at Dyrøya blir definert som turiststed.

- Dagens åpningstider ikke makter å tilfredsstille de behov turistene har

Det var Coop Hamarvik som ba Frøya kommune sende en søknad til fylkesmannen om at Dyrøya blir definert som et typisk turiststed, noe som gjør at det blir tillatt å ha søndagsåpent. På Hitra er både Kvenværet, Knarrlagsundet og Kjerringvåg definert som turiststeder som kan ha søndagsåpne butikker.

"Driften av avdelingen er meget marginal, og vi legger ikke skjul på at det må gjøres grep for at den fortsatt skal ha sin berettigelse. Omsetningen viser på ingen måte den samme utviklingen som turisttrafikken har hatt i området, og tabellen viser at vi med dagens åpningstider ikke makter å tilfredsstille de behov turistene har. Derfor vil søndagsåpen butikk være en vinn/vinn-situasjon for butikk og publikum. Samtidig er det viktig å presisere at butikkens betjening har det bestemte inntrykk av at det allerede i dag er turistene /fritidsbolger som bidrar til å opprettholde omsetningsnivået. Vi har sett en utvikling hvor turisttrafikken utgjør en stadig større del av omsetningen på Coop Marked Dyrøy, og spesielt etter at Dyrøy ble et knutepunkt med anløp av ferje og hurtigbåt til øyrekka utenfor Frøya" skrev Coop Hamarvik i sin henvendelse til kommunen i 2016.