Høye turtall og lukten av eksos preget lørdag Neverlia under rallycrossløpene. For NMK Hitra arrangerer nemlig kvalifiseringsløp til landsfinale for junior- og seniorklassene på sin bane i Neverlia.

Flere sjåfører fikk prøve seg på grusbanen, foran om lag hundre tilskuere. I varmen hadde flere slått seg ned og fulgte nøye med alt som skjedde rundt banen. Her fikk de både vitne aggressiv kjøring, punkteringer, utforkjøringer og flere motorstopp. Mellom heatene var det populært blant sjåførene å tømme i seg flasker med vann, og vifte med bildørene for å prøve å holde kupètemperaturen på et levbart nivå. Været var tydeligvis det siste man kunne klage på.

Midtveis i «åpen klasse-heatet» stanser bil nummer 11, og en rimelig irritert Jørgen Flisen stiger ut av sin rykende Volvo. Melhusbyggen Flisen forklarer at det var egen feil som gjorde at han måtte stanse uten å ha fullført løpet.

- Det var en helt enkel sjåførfeil, jeg hadde glemt å skru på vifta, så bilen gikk varm, forklarer han. Jørgen Flisen kjører en Volvo 240, med en 2,3-liters motor. Samtidig forklarer han litt rundt de forskjellige klassene man kan konkurrere i.

Her innser Jørgen at bilen har gått varm

- Når man er femten kan man kjøre i rekruttklassen, de kjørte nå nettopp. Fra man er seksten til man fyller atten, så konkurrerer man i juniorklassen. Og de over atten konkurrerer i åpen klasse, sier nittenåringen. Jørgen Flisen er oppvokst i miljøet, og mener derfor at det er slik han har havnet opp som sjåfør selv.

Hele Neverlia var fylt med telt, biler og tilskuere. I alle retninger og hjørner fant man en bil som fikk seg et nytt dekk, en støtfanger som ble stripset på, eller biler som fikk motorstell av erfarne mekanikere. Og hos publikum var stemningen på topp, spesielt når deres egne kjørte bra.

Helt fra Vestfold

Noen hadde reist lengre enn andre, deriblant rallycrossjåfør Marcus Jonsmyr Remme og familien. De hadde reist helt fra Tønsberg for å delta i lørdagens løp. Marcus kjører i juniorklassen med sin Saab 900, og det er hans første løp på Hitra.

Marcus

- Det har gått bra så langt i dag, og det venter to nye løp senere på dagen, sier Remme.

Med seg har han med seg litt familie, som både hjelper til med mekking der det trengs, og for å heie på Marcus mens han gir gass og elegant sklir sidelengs rundt svingene. Remme nyter sin siste dag som sekstenåring med å vri seg rundt løypa fortest mulig, og om løypa har han bare godt å si.

- Banen er fin den, og det er artig å kjøre her. Været er det ikke noe å si på heller, mener Marcus Jonsmyr Remme om Neverlia og været Hitra har å by på.