Til helga reiser 20 elever fra Frøya til Lanzarote på Kanariøyene. Men det er langt fra noen ordinær sydentur de skal på. Ungdomsskole- og videregående-elevene har toppidrett håndball som fag, og de skal på en hel ukes treningsleir.

- Det blir to treningsøkter hver dag, og totalt skal de ha 11 treninger i løpet av oppholdet. Idrettsanlegget er svært og har plass til 4200 utøvere. Det ligger utenfor byene, så det blir ikke anledning til så mye annet enn trening, bortsett fra den siste dagen, da vi leier enn buss og kjører til byen så ungdommene får shoppa litt, forteller trener Øystein Claussen.

- Vant til å trene mye

- Det blir ikke helt det samme som en sydentur, men vi gleder oss stort. Vi liker å trene, sier Sara Knutshaug og Emma Hansen.

De går i 9. klasse på Sistranda, og spiller på det jenter 14-laget til Frøya som er i byserien. Der får de matcha seg mot de beste lagene,i Trondheim, og så langt har de vist at de holder tritt med de fleste. 14-åringene er vante til å trene mye allerede.

Sara forteller at hun har en «fridag» i uka, ellers går det i fellestreninger, egentreninger og kamper hele uka gjennom. Så 11 treningsøkter på ei uke skremmer henne ikke.

- Nei, jeg gleder meg bare. Jeg har forventninger til at vi skal bli bedre i løpet av treningssamlinga, sier Sara Knutshaug.

- Ett høydepunkt

Toppidrett var også på treningsleir på Kanariøyene for to år siden.

- Det var et høydepunkt for de som var med da, og jeg er sikker på at det blir et høydepunkt for de reiser nå. De vil få godt treningsutbytte, men det sosiale er også viktig. Man får en sammenspleisa gjeng, sier trener Øystein Clausen, som forteller at det ikke bare er håndball det skal trenes på.

- Det er et veldig allsidig treningssenter, og vi har fri adgang til fasiliteter for alle mulige idretter. Så de skal også ha trening i en selvvalgt annen idrett, og den siste dagen skal vi disponere friidrettanlegget, og ha vår eget lille mini-OL, forteller han.

Næringslivet støtter opp

Toppidrettslinja på Frøya er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom fylkeskommunen, idrettlaget og lokalt næringsliv. Og det er lokale bedrifter som har bidratt mye for at elevene kan ta en slik tur.

- Det er nesten utrolig hvor mye frøyabedriftene har støttet opp med, og vi er veldig takknemlige for at de stiller opp på denne måten, sier Therese Solli, som har vært sponsoransvarlig i foreldregruppa.

- Vi gleder oss stort. Vi liker å trene, sier Sara Knutshaug (t.v.) og Emma Hansen