Lørdag skal Petter Iversen (43) svømme 1500 meter, før han tilbakelegger 40 kilometer på sykkel. Deretter skal han skifte til joggesko og springe en mil.

For de av oss som er bare middels trent, høres det ut som en umenneskelig oppgave. Først å svømme en og en halv kilometer i kaldt vann, så kaste seg på en sykkel og tråkke seg gjennom ei løype som er nesten like lang som Tour de Frøya. Og som om ikke det er nok, gå rett fra sykkelsetet og ut på en springmarsj på en hel mil.

- Jeg gruer mest til å omstille føttene fra å tråkke rundt til å springe, sier Petter Iversen (43) med et smil.

Lørdag er han en av minst 80 påmeldte i Rena Triatlon ved Lillehammer, hvor de nevnte øvelsene skal gjennomføres.

Alltid vært aktiv

Petter har alltid vært aktiv. I barndommen drev han både med fotball, judo og svømming.

- Men det er jo 30 år siden, ler han, før han legger til:

- Jeg fikk jo lagt teknikken da, så den gikk det an å finne igjen.

For to år siden begynte han, som «alle andre», å sykle rundt Frøya.

- Men det var kjedelig og bare sykle rundt og rundt. Så snakka jeg med en svoger i Trondheim, som hadde vært med på triatlon. Jeg ble nysgjerrig og ville undersøke hva triatlon gikk ut på. Det så spennende ut. Sykling, svømming og springing. Dette var øvelser som passet for meg, sier Petter.

Trening er ferskvare

Han meldte seg inn i Trondheim Triatlonklubb, som har mellom 161 medlemmer, og hvor Petter er eneste medlem fra Frøya.

- Det er mange på Frøya som sykler, svømmer eller springer, men det er få som kombinerer det, ler han.

Han tror svømmingen er bøygen for mange som kunne tenke seg å prøve triatlon. Selv mangler han litt svømmetrening nå fordi temperaturen i vannene på Frøya er uvanlig lav denne sommeren, og svømmehallen er stengt. Men han sykler rundt Frøya og han springer, både i «hauan» og andre steder.

- Jeg jobber på en av fôrbåtene til Eidsvaag, og når vi ligger i land passer jeg på å springe meg en tur, slik at jeg også får trenet de fire ukene jeg er ute. Det er også spinningsykkel og annet treningsutstyr ombord. Trening er ferskvare, så jeg merker det om det er lenge siden forrige treningsøkt.

Målet er å gjennomføre

Men hvorfor i all verden satse på noe så krevende som triatlon?

- Jeg liker å utfordre meg selv. Det gir mestringsfølelse å gjennomføre en triatlon. Kroppen tåler mer enn vi tror, ler han.

- Når kroppen forteller at den er sliten etter svømmingen, må du være bestemt for å gjennomføre sykkelturen. Og så må du omstille deg fra å tråkke rundt og rundt til å springe, forteller han med glød og iver.

Målet hans er også å gjennomføre, og han håper å klare det på mellom to timer og tjue minutter, eller kanskje inntil tjue minutter mer. Han har deltatt i en konkurranse før, det var på Ånøya i Skaun hvor han fikk en fin fjerdeplass av 30 deltaker i sin klasse. Det var i Sprint, som er halve distansene av det han skal prøve seg på i helga. I den kommende konkurransen skal han delta i det som kalles Olympisk distanse, eller Normaldistanse.

Lite skader i triatlon

Petter berømmer samboeren Bente for hennes tålmodighet når omtrent det eneste han er fokusert på er trening og kommende triatlonkonkurranser. I Ørndalen på Sistranda er han også pappa til Emil på tolv år, og bonuspappa til Håkon Kristian på 14, og sammen har Petter og Bente Ole Petter på to år.

- Jeg slutta å røyke den natta Ole Petter ble født, sier han stolt.

I august har han planer om å delta i to konkurranser. Først i Trøndertri på Ånøya i Skaun. Der er det lagt opp til et arrangement for hele familien, og så satser han på å være med på Trondheim triatlon et par uker seinere, der svømmestarten legges til Munkholmen, syklingen foregår langs fjæresteinene ved Trondheimsfjorden, og konkurransen avsluttes med en løpetur langs Nidelva.

Petter anbefaler gjerne triatlon til andre som liker trening.

- Det er veldig moro, og det er en idrett med svært få skader.

TÅLER MYE: - Kroppen tåler mer enn vi tror, hevder Petter, som representerer Trondheim Triatlonklubb.