Hele to priser gikk til øyregionen under Trøndersk matfestival i Trondheim i dag.
Årets økologiske produkt
Røkt lakseloins med pepper og cognac fra Garnvik vant prisen for årets sjømatprodukt mens Grotteosten fra Hitra Gårdsmat, som allerede et prisvinnende produkt, denne gang tok den hjem utmerkelsen årets økologiske produkt i konkurransen mot geleer og syltetøy og en rekke andre økologiske oster.
- Jeg skjønte ingenting da kundene spurte etter prisvinneren
-Grotteosten er hakket bedre
Åshild Hole og kokkene Kenneth Aastrøm Hynne, Adrian Løvold og Eskil Hildonen utgjør årets ekspertjury.
De forteller at det ikke er noen lett oppgave, når ost og laks skal måles opp mot kjøtt og syltetøy.
- Men vi kommer fort opp med 2-3 produkter i hver kategori som utpeker seg. Etter flere runder med smaking, blir vi oftest enige.
- Grotteosten kjente vi jo til fra før, men den er veldig god. Det var veldig mange gode oster men den er hakket bedre, sier Kenneth Hynne.
- Like stas hver gang
Jeg var så mentalt forberedt på at jeg ikke skulle få noen oppmerksomhet her i dag. Men jeg er jo et konkurransemenneske, og hater å tape så jeg blir så glad! sier en overveldet Bodil Birkeland på Hitra Gårdsmat. - Når man vinner føler man det er vits i å holde på. Jeg blir mer og mer rørt og sjokkert for hver gang. Det betyr utrolig mye for meg, for kundene og ikke minst de ansatte. Jeg gleder meg sånn til å fortelle det til dem!
Helt kongeost!
Hun synes det var spesielt stas å vinne i kategorien økologisk. - Det er så mange bra produkter. Og jeg blir så rørt når jeg hører juryformann Adrian Løvold sier han ser opp til meg og setter meg høyt. Jeg er ikke vant til å bli tatt så høytidelig, ler prisvinneren.
Sagt nei til kunder i uker
Birkeland har luksusproblemet at hun ikke klarer å produsere nok ost.
- Vi har sagt nei til kunder i flere uker nå og tatt med alt vi har. Det er helt vilt her, folk kjøper og kjøper. Dette med gårdsmat har tatt helt av og vi er så heldige som får komme hit på Trøndersk Matfestival. Det er lagt så mye arbeid i dette og det er så godt styrt. Vi føler oss jo kongelige og kommer til duk og dekka bord, skryter Bodil Birkeland.