- Fastboende i øyrekka bør reise gratis med ferge og hurtigbåt inn til Frøya.

Det sier kommunestyrerepresentant Olaf Reppe (Frp) i et intervju med Frøya.no som et innspill i debatten om øyrekkas framtid.

Styreleder i Coop Mausund og ferieboer på Mausund, John Arne Moen, er en annen av flere som over lang tid har engasjert seg i spørsmålet. Moen reiste nylig spørsmålet i lokalavisa Hitra-Frøya om det er mulig å snu utviklingen med stadig lavere folketall.

- Dette er ikke et forsøk på å snakke ned mulighetene – men tallene viser at utviklingen hva innbyggere angår, dessverre går den veien høna sparker. Da har man to muligheter: Enten sette seg ned og vente på undergangen, eller snu høna så den sparker rett vei! Jeg tror fortsatt det siste er mulig – men da må det tas helt andre grep enn hittil. Og de må tas raskt! skrev Moen.

- Fylket og kommunen bør dele regninga

Olaf Reppe er en av dem som nå kommer med konkrete forslag. Reppe har forslag både om øremerkede næringsfondpenger til utviklingstiltak i øyrekka, men også å gjøre det økonomisk friere å kunne reise mellom øyrekka og fast-Frøya.

- Fylket og kommunen bør dele den regninga, sier Reppe til Frøya.

- Uten levende samfunn i øyrekka vil øya Frøya bli ytterst og da kommer samme presset dit, sier Reppe som tror beboerne og folk med tilknytning til øyrekka må være med å berge bosettinga i øyrekka, men kommunen og fylket må være med å støtte opp, sier han.

- Viktigst med tele og data

Også Edvin Paulsen på Sula har gjennom lokalavisa Hitra-Frøya påpekt hvor han mener skoen trykker aller mest. Han håper storsamfunnet ser behovet for satsing i Sula og øyrekka forøvrig, og er ikke i tvil om at telekommunikasjonen må bedres kraftig.

- Første bud er at vi får tilbake mobildekning her på øyene. Etter at de la om til 3G og 4G, har det skjedd noe med frekvensene som gjør at vi bare kan glemme å bruke mobilen. Telefon og data er blitt livsnerven i moderne samfunn, så dette er viktigere å få på plass enn noen annen kommunikasjon, sier han.

- Vi ser ikke nedenom og hjem. I sommer har vi hatt et enormt besøk, det har vært fullpakka seks dager i uka. Men øyrekka er avhengig av at alle i øyrekka eksisterer. Hvis noen detter av, blir trasig for de andre, sier han.

Plutselig kan det bli unger på øya igjen

Paulsen tror at selv om det for første gang i historien ikke er skoleunger igjen på Sula, så kan utviklingen snu. Han velger å holde motet oppe og tro på endringer, og at det plutselig kan komme en familie med unger på øya igjen.

- Vi håper at det kommer noen som vil bosette seg her ute, og som har med seg unger. Vi er flere som har satset på Sula, lagt ned millioner av kroner i anlegg som ser framover. Selv har jeg satset på puben, for eksempel. Så ser jeg at de søker daglig leder på feriesenteret, det er en ledig halvjobb på butikken, hjemmesykepleien har jobber her, og jeg kan være behjelpelig med å skape en heltidsjobb i sommerhalvåret, sier Paulsen.

- Første bud er at vi får tilbake mobildekning her på øyene, mener Edvin Paulsen (t.v.) (Foto: Trond Hammervik)