Lensmannskontorene skal beholdes som før, men sivile og administrative oppgaver flyttes fra de lokale lensmennene til en regionlensmann. Ved å frata administrative oppgaver vil man styrke det operative tjenestetilbudet ved at flere av de lokale lensmennene går inn i den aktive tjenesten. Regionlensmannskontoret foreslås å bli lagt til Orkdal.

Dette er hovedinnholdet i rapporten som nå er ute på høring til kommunen i region 2 og 3 i Sør-Trøndelag politidistrikt. Hitra og Frøya hører inn under region 2 sammen med Orkdal/Agdenes, Skaun, Meldal og Hemne/ Snillfjord. Denne regionmodellen kan vedtas av politidirektoratet, uten omveien om Stortinget, så lenge ingen lensmannskontorer legges ned.

Frøya formannskap har allerede behandlet saken, og mener blant annet at en eventuell ny regionmodell bør vedtas etter at politireformen er endelig vedtatt.

Torsdag skal saken opp i Hitra formannskap. Innstillingen fra rådmannen anbefaler forslaget til ny regionmodell, med noen forbehold:

"Hitra kommunestyre gir sin tilslutning til høringsforslaget «Ny regionmodell for Region 2 og 3 – Sør-Trøndelag politidistrikt», oversendt kommunene 8. september 2014.

Begrunnelse for tilslutningen er å opprette en mer bærekraftig politimessig enhet, økt fokus på spesialisering og koordinering, bedre utnyttelse av dagens ressurser, større slagkraft i den operative tjenesten, mer kunnskapsbasert virksomhet via koordinert kompetanseoppbygging og endrede politimessige utfordringer via et mer «mobilt» kriminalitetsbilde.

Hitra kommune mener at tiltakene nedfelt i rapporten vi bedre det ordinære servicetilbudet til publikum, politiets evne til oppgaveløsning i forhold til kriminalitetsbekjempelse/ oppklaring, politiets tilstedeværelse i lokalsamfunnene samt bedre den rent akutte beredskapen ved uønskede hendelser.

Det forutsettes ved anbefalingen at frigjorte ressurser brukes til økte politirelaterte tjenester lokalt og ikke trekkes ut av dagens lensmannsdistrikt inn til en sentralisert enhet i Orkdal samt at lensmannskontorenes åpningstider bibeholdes på dagens nivå."