Dagen før Norges ledende lokalmatfestival "Oi Trøndersk Matfestival" går av stabelen i Trondheim, er de ulike aktørene som sammen representerer øyregionen kommet godt i gang med forberedelsene til åpningen.

Det forteller Heidi Glørstad Nielsen i Trøndersk Kystkompetanse, som sammen med  kollega Aleksander Fjeldberg leder organiseringen for de fra øyregionen.

Aleksander Fjeldberg og Heidi Glørstad Nielsen forteller at Frøya og Hitra stiller sammen under Matfestivalen. - Det er fellestanken som rår og vi satser på å skape gode og interessante aktiviteter, liv og røre sammen.

Fellestanken rår

- Det er mange utstillere på matfestivalen som stiller enkeltvis, mens vi har siden 2013 samkjørt Hitra og Frøya som en region, forteller Glørstad Nielsen.

- Vi baserer oss på samme konseptet som vi har hatt tidligere, med noen mindre endringer. Det er likevel fellestanken som rår. Vi satser felles på å skape gode og interessante aktiviteter, liv og røre, og god stemning rundt våre aktører fra øyregionen.

Frøya og Hitra satser på et felles festivalområde, hvor de sammen kan skape interessante aktiviteter, liv og røre og god stemning rundt aktørene i fra øyregionen. Her fra pyntingen nå i kveld.

Tre nye aktører

Fra øyregionen stiller de økonomiske bidragyterne Marine Harvest, SalMar, Lerøy Midt og begge øykommunene. Det samme gjør Hitra Gårdsmat og Dalpro.

- Vi har i tillegg tre nye aktører fra øyregionen i år, Dolmøy Seafood, Garnviks Røkeri og Frøya Tare.

De kommer nok til å bli kjempegodt mottatt, tror Glørstad Nielsen.

Garnviks Røkeri er på plass under årets Trøndersk Matfestival.

- De nye aktørene blir stående midt i smørja og ha småmatservering, i tillegg står de rett ved bryggerifestivalen. Forøvrig håper vi å få med de lokale ølprodusentene våre til festivalen til neste år. Det kan du godt skrive, smiler Heidi.

Frøya Tare ved Tove Cecilie Fasting og Dolmøy Seafood ved Roy Angelvik.

Fra sjømatscenen

- Øyregionen har fått en kjempeplassering under årets matfestival, midt på torget, rundt Olav Tryggvason-statuen.

Der skal de ha fire punkter med aktiviteter.

- Det blir barneaktiviteter, to salgstelt. et smaksprøvetelt og nytt denne gangen er at vi også skal ha en sjømatscene. I år skal sjømaten gies et ekstra puff under matfestivalen, derfor er scenen utenfor Trondheim Torg dedikert til temaet sjømat.

Fra scenen blir det ulike show, det blir kokkelering, sang og musikk.

Øyregionen blir å finne på Trondheim Torg under matfestivalen i år. Her blir det mye spennende å se i fra sjømatscenen.

Ordførerne og Trondheims Ørn

- Under åpningen av Trøndersk Matfestival kommer Bjørn Fjeldvær for å spille. Fra sjømatscenen skal flere kokker diske opp med ulike sjømatretter under hele festivalen, her er det mange lokale råvarer fra Hitra og Frøya som taes i bruk, sier Glørstad Nielsen.

I tillegg kommer både ordfører Berit Flåmo og ordfører Ole L.Haugen til å kokkelere i fra scenen på lørdag, slik de også har gjort under festivalen tidligere. Med seg på scenen har de kokken Mikael Forselius.

- Gjennom Lerøy kommer Trondheims Ørn både på torsdag og på fredag, de skal kokkelere på sjømatscenen og deretter besøke barneteltet. Gjestekokk Chef Wan kommer på fredag og han håper vi kan være med å kokkelere i barneteltet.

Håper å se kjente fjes

Oi! Trøndersk Matfestival starter torsdag 30.juli og varer til og med lørdag 1. august.

Heidi og Aleksander håper det kommer mange øyværinger innom festivalen.

- Ta dere en tur til trønderhovedstaden, besøk oss ved torget og hei på de lokale produsentene våre. På matfestivalen får man muligheten til å smake på ulike produkter i fra øyregionen, som man kanskje ikke har prøvd tidligere og sammen kan vi være stolte over alt det Frøya og Hitra har i lag.