Fiskeriminister Elisabeth Aspaker varsler i dag at regjeringen vil etablere såkalte utviklingstillatelser der oppdretts- og utstyrsleverandørindustrien kan utvikle og teste nyvinninger.

- Vi legger nå til rette for at store prosjekter som innebærer både betydelig innovasjon og betydelige investeringer og ikke minst en viss risiko for ikke å lykkes, kan se dagens lys. Dersom de lykkes vil hele næringen kunne dra nytte av den kunnskapen som prosjektet gir, sier Aspaker.

Som kjent har Salmar lenge ønsket seg konsesjoner for å utvikle og teste oppdrettssystemer langt til havs, og og fiskeriministeren har også signalisert tydelig at hun vil jobbe for at regelverket kan åpne for dette.

Etableringen av utviklingstillatelser vil bidra til å utvikle teknologi som kan løse miljø- og arealutfordringene som havbruksnæringen står overfor, mener ministeren.

- Regjeringen har en visjon om betydelig vekst i oppdrettsnæringen. Dersom vi skal få til dette må vi legge til rette for utvikling av ny teknologi. Utviklingstillatelser vil bidra til det teknologiløftet og omstillingen næringen trenger. Det kan bety store muligheter for norsk leverandørindustri, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Utviklingstillatelser tildeles vederlagsfritt for inntil 15 år. Dersom prosjektet gjennomføres i tråd med de målene som er satt, kan tillatelsene etter en gitt tid konverteres til kommersielle tillatelser mot et vederlag på 10 milliononer kroner, forteller departementet i en pressemelding.

- Vi skal ikke rokke ved det nye systemet for forvaltning og vekst som vi etablerer i tråd med stortingsmeldingen om vekst i havbruksnæringen. Dette skal være en begrenset ordning som omfatter store teknologiske løft som trenger drahjelp for å kunne realiseres. I første omgang etableres dette derfor som en prøveordning i to år, sier fiskeriministeren.

Som lokalavisa omtalte i sommer. har fiskeriministeren åpnet for at Salmar kan få mulighet til å teste ut sine havmerder i Frohavet. Hun tror havmerder kan være en del av løsningen for å nå målet om femdobling av lakseproduksjonen.

- Noen må gå foran. Jeg tror dette er starten på et nytt stort eventyr i norsk oppdrett, uttalte Aspaker den gang. Ocean Farming (Salmars havmerd-selskap) uttalte at de regner med en byggetid på rundt to år fra de får klarsignal til bygging. Det er antydet at skroget skal bygges i Kina, mens norske bedrifter bidrar med høyteknologiske løsninger for å få havmerden til å fungere.

- Vi skal for eksempel ha 12 ekkolodd i merden. De skal kommunisere med fôrautomatene, og fôre der fisken står, sa prosjektansvarlig Frank Reier Knudsen til Intrafish.