FRØYA/AURE/SMØLA

Guri Kunna videregående skole får ikke lov til å ta i mot «prioriterte gjesteelever» fra Aure og Smøla. Noe som i år fører til at to fra Aure og tre fra Smøla er nødt til å velge en annen linje på videregående enn de selv ønsker.

— Meget uheldig, sier ordførerne i både Aure og Smøla.

Guri Kunna er navnet på de sammenslåtte videregående skolene på Hitra og Frøya. På Frøya har Guri Kunna en videregående linje som heter «Naturbruk, blå linje». Det er dit alle som ønsker seg et yrke innen fiskeoppdrett i Aure og på Smøla ønsker seg.

Tidligere har det vært en ordning, hvor elever fra Aure og Smøla kunne komme inn som såkalte «prioriterte gjesteelever». Som igjen vil si at de som søkte stilte med de samme forutsetningene som søkerne fra Sør-Trøndelag.

Trodde

Også skolen selv har trodd at denne ordninga fortsatt gjelder, og det samme har elevene i Aure og Smøla trodd. Guri Kunna var til og med på yrkesmessa i Aure, for å få elever til å gå videregående skole på Frøya. Noe som gjør denne saken ekstra vanskelig, er at elevene som vil gå oppdrettslinja, ikke tenkte at dette kunne bli et problem før søknadsfristen gikk ut.

Etter at alle frister var gått ut, kom beskjeden fra Sør-Trøndelag fylkeskommune, om at det ikke lenger var rom for å gi slike gjesteplasser på grunn av opplæringslova.

— Her er det tydelig en tolkning av denne lova, som plutselig skal slå ut i disfavør av elever som var sikre på at denne ordninga fantes. Til og med skolen selv var av den oppfatning, sier ordfører i Aure, Ingunn Oldervik Golmen.

Svarer ikke

Møre og Romsdal fylkeskommune kan ikke gjøre noe i denne saken, og sier som før at de er villig til å dekke kostnadene til disse elevene.

— Der er fylkeskommunen i Sør-Trøndelag som bør ordne opp i dette. Her står vi i den situasjonen at elever fra både Aure og Smøla er blitt lurt, sier smølaordfører Roger Osen.

Ramma

To av de som blir ramma er Aleksander Skar fra Aure, og Viljar Svenning på Smøla. Alternativ skole i Møre og Romsdal er i Fræna, og den skolen er uaktuell for alle fem som nå faktisk må foreta et annet yrkesvalg enn de selv har lyst til.

— Da fristen gikk ut, var det ingen som trodde at ikke vi kunne få plass på Guri Kunna. Eneste muligheten til å få plass nå, er hvis det blir ledige plasser, men da må vi stille på lik linje med hele resten av landet, og da er det ikke sikkert at karakterene strekker til, sier Aleksander Skar, som nå må forberede seg mentalt på å gå restaurant og matfag i Kristiansund i stedet.

— I og med at vi ikke fikk beskjed om en ny praksis på skolen, så har jeg heller ikke tenkt så mye alternativt. Satte opp matfag, men trodde aldri at det var dit jeg skulle havne. Fræna er for langt unna for oss fra Aure, og enda verre for de på Smøla. Tror vi fant ut at det ville ta sju timer å reise hjem på fredag. Faktisk vært enklere å komme til og fra Oslo, sier Skar, som forteller at klassekompis Lars Garshol nå etter all sannsynlighet blir å finne på tømrerlinja til høsten.

Aleksander Skar og Lars Garshol blir begge ramma av at regelverket i opplæringslova nå blir tolka på en annen måte enn før. I stedet for oppdrettslinja på Frøya, blir det nå mat og snekkering. Foto: Hanne Berit Børseth Brekken

Ikke greit

Viljar Svenning må også tenke alternativt.

— Ville jo så gjerne satse på et yrke innen oppdrett. Hvor det også er stor sjanse for å få seg jobb senere på Smøla. Hvis ikke noe drastisk skjer i forhold til en snuoperasjon fra fylkeskommunen i Sør-Trøndelag, så blir det nå elektro i Kristiansund i stedet. Også to andre elever i klassen min hadde søkt seg til Frøya. Nå ser det ut til at det blir landbruksskole på den ene og et eller annet i Kristiansund for den andre. Dette er ikke greit. Vi føler oss jo lurt her. Fylkeskommunen i Sør-Trøndelag har ennå sjansen til å se på muligheter i regelverket enda en gang. Når det var mulig i fjor, så bør det gå an også i år. Å komme med dette etter at alle frister er gått ut, er langt over grensa, mener Viljar Svenning.

Paradoksalt.

Både i Aure og på Smøla er det stor aktivitet innen oppdrettsnæringa. Selskap både fra Frøya og Hitra nyter godt av laks som kommer fra nabokommunene på andre sida av fylkesgrensa. Lokal rekruttering er noe alle bransjer har som prioritet når det gjelder å skaffe seg varig arbeidskraft. Paradoksalt nok, så sørger nå trønderne for, at de som ønsker seg til oppdrettsbransjen må velge et annet yrke.

— Dette er håpløst. Vi vil selvfølgelig bruke våre kanaler, og prøve å få til en løsning. Høres ikke bra ut at laksen fra Smøla ikke kan bli håndtert av ungdom fra Smøla på grunn av at de ikke kan ta utdannelse i nabokommunen på andre sida av fylkesgrensa. Får en vond smak i munnen av dette ja, sier Roger Osen.

— Og dette er ikke Møre og Romsdal sin skyld. Tror nok at opplæringslova hadde tålt elever fra Aure og Smøla, og at dette kunne vært ordna opp både i minnelighet og innenfor lovens grenser. Vi jobber med saken, men det er fylkeskommunen i Sør-Trøndelag som sitter med nøkkelen.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no