Lakseoppdretterne vil videreføre ordningen med Havbruksnæringens Miljøfond og øker dermed pengestøtten til villaksprosjekter i mange vassdrag. Midlene skal i hovedsak gå til utfisking av rømt laks og overvåkning av lakseførende elver langs hele kysten.Det er styret i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) som har besluttet å videreføre ordningen. Siden 2011 har Miljøfondet bevilget 18 millioner kroner til tiltak i 68 elver fordelt over hele landet, forteller FHL i en pressemelding. Fondet, som består av innsamlede midler fra lakseselskapene, har så langt bidratt til utfiskings- og overvåkningstiltak.

Nullvisjonen står fast

- Havbruksnæringen har en nullvisjon når det gjelder rømming. Selv om rømmingstallene er betydelig redusert de siste sju årene, er det fremdeles hendelser hvor det rømmer fisk. Det er viktig for næringen å rydde opp etter seg, og Miljøfondet har vist seg å være et viktig og effektivt bidrag til dette, sier Elin Tveit Sveen, styremedlem og leder av Bransjegruppe havbruk i FHL.

- Godt samarbeid

- Vi har hatt en tett dialog med myndighetene og villaksinteressene frem til nå, og ønsker å styrke denne dialogen fremover. En årsak til at Miljøfondet fungerer godt, er nettopp samarbeidet med kunnskapsmiljøer, myndighetene, elveeierne og andre villaksinteresser, understreker Elin Tveit Sveen.Fondet tildeler midler etter søknader fra kunnskapsmiljøer, elveeiere og andre aktører som kan sette inn gode tiltak for utfisking og overvåkning i vassdrag. Det gis årlig midler både på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge samt til nasjonale prosjekter