Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering over hele verden.

Dagen blir markert lokalt, den 5. oktober.

Endringer i livet

Verdensdagens tema for 2016 er "...fordi livet forandrer seg".

- Årets tema handler om at vi alle går gjennom en del endringer i livet. Lokalt har vi valgt å fokusere på ungdommen i år. De har opplevd noen endringer i livet, og har flere endringer i vente, sier psykiatrisk sykepleier Edith Tanke Hallaren, i Frøya Hitra Psykisk helsearbeid.

Endringer de har gått gjennom er for eksempel overgangene i fra barnehage til skole, og videre i utdanningsløpet. De kan også ha opplevd at noen flytter, foreldre som skiller seg og mennesker som dør.

Det er med på å skape en del uro, engstelse og bekymringer, påpeker Tanke Hallaren.

- Men selv om endringer kan oppleves vanskelig, og vi alle kjenner på ulike type følelser, så er det normalt. Livet er ikke alltid greit og “happy” hele tiden, det krever en del av oss. Gjennom markeringen vil vi ta opp at alle møter motgang, men at livet vil normalisere seg igjen.

Lukket arrangement

I fjor hadde de en større markering på Frøya, i år blir derfor markeringen holdt på Hitra.

De samarbeider denne gang med Guri Kunna VGS avdeling Hitra og Hitra helsestasjon, og arrangerer et lukket arrangement i Hitrahallen, for elevene i 10. klasse på Fillan skole og elevene ved Guri Kunna, Hitra.

Elevene får i løpet av markeringen et musikalsk foredrag av Charlotte Audestad, og skal gjøre gruppearbeid relatert til årets tema.

Det er også i igangsatt en fotokonkurranse blant ungdommene, med pengepremier sponset av det lokale næringsliv.

Åpenhet

I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse, har lokalavisa intervjuet Victoria Haugnes, som har slitt med angst og depresjon siden hun var tretten år.

Som Victoria sier, så er det kjempeviktig å snakke med noen når ting blir vanskelig, istemmer Edith.

- For barn og unge i skolen, er kanskje det første trinnet på veien å snakke med helsesøster. Et annet alternativ er å snakke med fastlegen sin. Vi i psykisk helse på Frøya og Hitra er et lavterskeltilbud, så det er også mulig å kontakte oss direkte. Kontaktinformasjon finnes på kommunenes hjemmeside.

Hvis du trenger noen å snakke med, kan du også ringe en av følgende telefonnummer. Du kan være anonym.

Hjelpetelefonen (Mental Helse) er alltid åpen: 116 123. Eller skrive til nettjenesten www.sidetmedord.no

Kirkens SOS: 22 40 00 40.