Sigvart Brendberg fra Sørburøya deltar denne uka i den norske finalen i fysikk-OL, sammen med 17 elever fra andre skoler i landet. Sammen med de andre av Norges flinkeste fysikk-elever er han på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Selve finalen holdes fredag 31. mars, men hele uka brukes til grundig forberedelse.

Fra mandag til torsdag får elevene undervisning og lab-oppgaver som forberedelse til finalen. Professorer fra mange ulike fagområder holder foredrag for finalistene. Det faglige nivået er svært høyt, men det er forventet at finaleelevene skal være i stand til å følge opplegget.

- Jeg tror Olympiaden betyr en god del for de flinkeste realfags-elevene fordi de får møte andre elever som er like flinke, og blir testet på ting de ikke har blitt testet på før. Dette er nok viktig motivasjon for dem. Samfunnet trenger realister for å løse både helse- og klimautfordringer, og jeg tror både fysikk-OL og de andre realfagsolympiadene bidrar til å motivere elever til å gå videre med realfag, sier Morten Dæhlen, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet i Oslo.

Kjemper om fem plasser til Indonesia

Det er Norsk fysikklærerforening, som er Norsk fysisk selskap sin faggruppe for undervisning, som arrangerer olympiaden. Universitetet i Oslo, ved Fysisk institutt ser det som naturlig å bidra, og stiller som vertskap og bidrar med lokaler, lab-ressurser og annen sponsing.

Fysikk-OL i Norge er delt opp i tre runder. I første runde deltok 1097 elever fra 116 ulike skoler. 65 av disse elevene kom videre til andre runde. Både første og andre runde holdes på de enkelte skolene. Nå, i den tredje runden, konkurrerer landets 18 flinkeste fysikk-elever om fem plasser i den internasjonale fysikkolympiaden, som går av stabelen i Yogyakarta i Indonesia 16. – 24. juli. I tillegg til fysikk-OL, arrangeres også olympiade i biologi, informatikk, kjemi og matematikk (Abelkonkurransen).

Sigvart Brendberg Foto: Robert Magnussen

Nysgjerrig på sammenhenger

Sigvart Brendberg går til vanlig ved Kristen vgs. i Trondheim etter at han flyttet fra Sørburøya for å gå videregående skole. Lokalavisa Hitra-Frøya intervjuet unge Brendberg i forbindelse med at han for cirka ett år tilbake var deltaker i nordisk finale i Niels Henrik Abels matematikk-konkurranse.

Da fortalte den unge sørburøyværingen at han alltid har vært en nysgjerrig kar og opptatt av å finne sammenhenger.

- Jeg var vel da, som nå, nysgjerrig på hvordan ting henger sammen, det måtte finnes et mønster. Sånn er det med matematikken og sånn er det i Abel-konkurransen også; det handler om å finne tak i mønster og få tak i det som skjer. Jeg er fortsatt interessert i veldig mye og forsøker å plukke opp veldig mye, selv om det ikke er sikkert at jeg får bruk for det noengang, fortalte han.

Hele intervjuet med Sigvart kan du lese her:

- Nivået er svært høyt

Nå er det altså fysikk-OL som gjelder.

- Nivået på elevene som er her denne uka er veldig høyt, de beste er veldig gode! De som deltar i finalen har brukt mye tid og krefter på skolearbeid, og er som regel svært kvikke i hodet og kreative problemløsere. Mange av dem vil nok markere seg som forskere og teknologer om noen år, sier ansvarlig for olympiaden, Ellen Karoline Henriksen

De fem beste i den norske finalen, blir invitert til den internasjonale finalen i Indonesia. Disse må da ha stålkontroll på pensum i fysikk i norsk videregående skole, og i tillegg må de ha lært seg en del stoff som her i Norge ligger på universitetsnivå. Dette jobber vi med gjennom uka fram mot den norske finalen.

Elever fra sju fylker er samlet for å øve hele uka foran fredagens finale. Foto: Inger Kristine Volden

- Undervisningen i finaleuka består i noen smakebiter på det studenter lærer seg gjennom de to første årene på universitetet. Finalelevene blir i tillegg blir drillet i "nøtter" basert på videregående-pensum. Fysikk-OL-oppgavene er ofte litt annerledes enn standard lærebokoppgaver og krever gjerne at deltakerne greier å bruke fysikkunnskapene sine til å tenke litt utenfor boksen, sier Henriksen.

- Mer konkret består pensum og program denne uka hovedsakelig av rotasjonsmekanikk, termofysikk, elektromagnetisme og laboratoriearbeid. Og så blir det mye oppgaveløsing. Men vi har også populærvitenskapelige foredrag på programmet, blant annet om hjernens fysikk, og vi har pizzakveld, samt informasjon om realfagsstudier ved Universitetet i Oslo, forteller hun.