Det Salmar-eide selskapet Ocean Farming AS får de åtte første utviklingstillatelsene for å utvikle en havmerd basert på offshore-teknologi.

- Vi mener prosjektet kan være et viktig bidrag for å løse arealutfordringene i havbruksnæringen, skriver Fiskeridirektoratet på sine hjemmesider søndag.

Det har lenge vært ventet at Ocean Farming skulle få kunne ta i bruk denne teknologien, men først nå er utviklngstillatelsene gitt.

- En betydelig innovasjon

- Formålet med havmerden er at den skal kunne tas i bruk på nye og mer eksponerte lokaliteter. Ocean Farming har ved å bruke velprøvde designprinsipper fra oljenæringen, kombinert med inngående kunnskap om havbruk, utviklet en helt ny type akvakulturanlegg som etter Fiskeridirektoratets vurdering representerer betydelig innovasjon. Ocean Farming skal investere 690 millioner kroner i dette fullskala pilotprosjektet. Tillatelsene er gitt med en varighet på sju år, skriver direktoratet.

- Nå starter vi på realiseringen

Tillatelsen betyr at Salmar nå kan teste ut å flytte oppdrett til havs.

– Det har vært mange års hardt arbeid fra sentrale folk i Salmar og et svært godt samarbeid med kompetanse fra oljeindustrien, og vi er selvfølgelig vi er svært glade for at vi er tildelt åtte konsesjoner til vår havmerd. Nå starter vi på realiseringen, sier Salmars konsernsjef Leif-Inge Nordhammer i en kommentar til ilaks.no.

Sivert Bjørnstad, stortingspolitiker for Frp på Trøndelagsbenken, øyner håp om starten på en ny revolusjon for oppdrettsnæringa. Sist sommer omtalte han havmerdene på denne måten overfor lokalavisa Hitra-Frøya:

- I praksis betyr dette kanskje at det mest innovative for næringa siden oppstarten av næringa for 30-40 år siden, kan komme til Trøndelag. Vi vet at veldig mange andre fra utlandet som er interessert i teknlogien. Det er ingen andre som har kommet så langt som Salmar, og det er bra at de nå kan få muligheten til å prøve ut det som kan bli det neste store. Og som også løser de fleste av de store problemene næringa har.