Handelen i detaljvarehandelen økte med 4,4 prosent i Frøya og 2,5 prosent i Hitra gjennom det siste året. Snillfjord økte sin handel med 5,1 prosent. Det viser den halvårlige oppdateringen på hvordan det går med handelen i kommunen, målt i omsetning per innbygger.

Fordelt på hver innbygger, ble det i fjor handlet for 67.052 kroner pr. frøyværing, mens for pr. hitterværing er tallet oppe i 88.380 kroner.

Tallene i Snillfjord er svært små; her ble det handlet for i snitt 7.985 kroner pr. snillfjording.

Oppdekket på det aller meste

Lederen for handelsstanden på Frøya, Cathrin Støen Bekken, sier hun tror tallene stemmer godt overens med det de fleste butikkene på Frøya opplever; økt handel. Støen Bekken sier det er flere grunner til at handelen går godt.

Bildet i midten: Randi Storsve Lundquist, Hilde D. Antonsen, Ann Karin Vatn og Anne Nøren samarbeider om handel i Fillan. Bildet nedesrt: Leder for handelsstanden på Frøya, Cathrin Støen Bekken .

- Frøyværingene er flinke til å handle lokalt, også tror jeg at øyværingene generelt har blitt flinkere til å handle seg i mellom her ute. I tillegg samarbeider handelsstanden på Frøya mer og er blitt mer aktive, så det påvirker nok handelen i positiv retning.

Tidligere var det gjerne jula som skilte seg ut når det kommer til handel, sier Støen Bekken, men nå handles det jevnt og trutt gjennom hele året.

- I det siste har vi dessuten hatt mer turister innom butikkene enn det har vært tidligere, i tillegg til god del hyttefolk.

At det skjer mye i øyregionen, at Frøya og næringslivet her er i vekst, generer også mer handel i butikkene, sier Støen Bekken.

- Jeg synes vi har et bredt tilbud her og får ofte høre fra de besøkende at de er overraska over hvor bra utvalget vi har av butikker på Frøya. Man kan alltids si at man savner den og den butikken, men jevnt over er vi oppdekket på det aller meste. Det man trenger, det får man tak i.

Bedre enn i Åndalsnes

Inne på klesbutikken B-young er Heidi, Kai Tommy og lille Ella Sofie (9 mnd) Vik Talberg i ferd med å avslutte en handel når lokalavisa kommer forbi.

Heidi, Kai Tommy og lille Ella Sofie (9 mnd) Vik Talberg, synes at butikkutvalget på Frøya er bra.

- Det er helt tilfeldig at vi befinner oss på Stjernesenteret nå i dag, forteller Heidi.

- Vi overnattet på Hotell Frøya i natt og bestemte oss for å stikke innom å kikke litt her siden senteret var såpass nært hotellet.

Familien fra Gaustad i Romsdalen, er på Frøya på slektsbesøk. - Jeg har en onkel og tante på Frøya og jeg brukte å være her hver sommer som barn. Nå har det nok gått 15 år siden sist jeg var her og Frøya har forandret seg mye siden den gang, det er det ikke tvil om, smiler Kai Tommy.

Heidi sier hun synes utvalget av butikker vi har her på Frøya er bra og Kai Tommy nikker enig.

- Det er i allefall bedre utvalg her enn i Åndalsnes, slår de begge to fast.

- Nå ble vi stående her så lenge at jeg faktisk har oppdaga en bluse. Den må jeg se litt nærmere på, smiler Heidi når intervjuet går ved veis ende.

Håper det gode salget fortsetter

Siden Bokormen åpnet på Stjernesenteret i mars i år, har handelen gått jevnt, forteller ekspeditør Berit Bachmann.

- Vi hadde en rolig periode rett før sommeren, men i løpet av de siste månedene har det vært mange innom oss, spesielt turister, og jeg vil si at salget nå har toppet seg siden oppstarten.

I tillegg til Berit Bachmann, er Hege og Kjartan Ervik inne på eiersiden av butikken Bokormen - som i tillegg til bøker, fører leker og kontorrekvisita.

Bachmann sier frøyværingene er flinke til å handle lokalt fremfor å kjøpe leker og bøker på nett.

Det hender at frøyværingene kommer innom oss på Bokormen og bestiller det de trenger, fremfor å kjøpe varene fra andre nettforhandlere, legger hun til, - og det er vi selvfølgelig veldig glade for.

Været bidrar

Været har nok gjort sitt til at ekstra mange har trukket innendørs på shopping denne sommeren, tror Bachmann. I tillegg hjelper det nok på at butikken deres fremdeles er ny sier hun og at folk er nysgjerrige på varene de tilbyr og tar turen innom.

- Likevel er det en fordel for oss er at vi har en del unike varer, her har vi noe for alle sier Bachmann og legger til at hun har en følelse av at det går jevnt av hele varesortimentet deres. I tillegg har de lokale bedriftskunder som kjøper kontorrekvisita av dem og det hjelper på.

Det er mange hitterværinger innom Stjernesentret også, så handelen går tydeligvis mellom begge øyene og det er positivt tilføyer hun.

Mange av de som kommer innom dem tror ofte at Bokormen er dyrere enn andre lignende butikker, men de har stortsett de samme prisene og kan konkurrere mot prisene som tilbys i byene, sier Berit Bachmann.

- Det er tøft å drive butikk på en liten plass som Frøya, men det har vært en veldig bra sommer handelsmessig og vi håper at det gode og jevne salget fortsetter.

Randi Storsve Lundquist, Hilde D. Antonsen, Ann Karin Vatn og Anne Nøren sammarbeider om handelen i Fillan.

Samarbeid er en suksessfaktor

Hitra Næringsforening og handelsstanden på Fillan har nylig inngått samarbeid rundt en felles markedsføring, forteller Randi Storsve Lundquist, - vi vil bygge Fillan sammen.

Optimismen og samarbeidviljen i handelsstanden er der, sier hun. I tillegg er man såpass trygge på det man har, at man nå kan inngå samarbeid med de andre butikkene på Fillan og det er veldig positivt.

Det er ikke konkurransen mellom Hitra og Frøya fokuset bør være på, sier lederen i næringsforeningen, konkurransen ligger i forhold til netthandel og handelslekkasjen til Trondheim og Orkanger.

Randi Storsve Lundquist som nå har sommerferie, forteller at hun gleder seg til å starte på jobb igjen.

- Det skjer mye spennende for tiden, blant annet kommer det en ny dyrebutikk på Hitratorget og Oleksandr Ivaniuta har overtatt Intramat, så utvalget vårt her på Fillan er i ferd med å utvides.