Her er de 10 største servicebåtrederiene

Troner fortsatt på toppen

To av øyregionens bedrifter inne i ti på topp

Størsteparten av Frøy-gruppen eies av Gåsø Næringsutvikling, Helge Gåsøs holdingsselskap. Her er Gåsø fotografert i forbindelse med et intervju med lokalavisas Bjørn Rønningen. 

Havbruk

I fjor presenterte iLaks en liste over de største servicebåtrederiene i Norge. I samarbeid med Rambøll-konsulent Einar Stephansen publiseres nå en ny liste. Den viser at topp tre er uforandret, men antall fartøy øker stadig.

– Servicebåtnæringen er i sterk vekst. For ett år siden hadde vi oversikt over 273 servicefartøy til havbruk. Nå har vi 325 fartøy i 65 rederier på listene våre, sier Einar Stephansen til iLaks, og legger til at det så langt i år er lagt til 30 nye servicefartøy på listen.

De ti største rederiene i servicebåtnæringen er rangert på bakgrunn av antall fartøy og omsetning. Ifølge Stephansen driver de ti største rederiene 173 fartøy, og har to tredeler av omsetningen i servicebåtnæringen.


De ti største servicebåt-rederiene 2018
  • 1. Frøy-gruppen
  • 2. AQS
  • 3. Abyss Aqua
  • 4. FSV Group
  • 5. AKVA Marine Service
  • 6. Finnsnes Dykk & Anleggsservice
  • 7. Samba
  • 8. Bra-Vask
  • 9. Lerow
  • 10. Trollvika Drift

Gåsø på topp


Øverst troner Frøy-gruppen, i år som i fjor. Også Lerow med base på Dolmøya er inne på topp ti.

Størsteparten av Frøy-gruppen eies av Gåsø Næringsutvikling, Helge Gåsøs holdingsselskap. Gjennom rederiene i Frøy-gruppen med datterselskapene i Frøy Akvaservice kontrollerer Gåsø 62 fartøy. For ett år siden var tallet 49.


 

– Veksten har i hovedsak skjedd gjennom oppkjøp av NCE (ni fartøy journ.anm.) og Seadive (fire fartøy journ.anm.). Gåsø har to ytterligere fartøy i ordre. I 2016 var omsetningen i Frøy Akvaservice konsernet tett innpå 500 millioner kroner. For 2017 har vi beregnet driftsinntektene, inkludert oppkjøpte selskap, til 700 millioner kroner. Dette utgjør 30 prosent av samlet omsetning i servicebåtnæringen, forteller Stephansen.Frøy-gruppen har bygd opp en stor flåte av servicebåter. Her Gåsø Freyja til havn på Sistranda.  Foto: Trond Hammervik

 

Svakere lønnsomhet for Abyss Aqua


På plassen bak finner Flatanger-bedriften AQS. Selskapet kontrollerer 14 fartøy og omsatte for 160 millioner kroner i 2017. I april ble det kjent at rederiet fusjoner inn KB Dykk, som har ni fartøy og omsatte for 112 millioner kroner i 2017. Det fusjonerte rederiet kontrollerer derfor 23 fartøy og hadde totalt 272 millioner kroner i omsetning i 2017.

En annen stor aktør er Abyss Aqua med base i Kristiansund. Selskapet sitter på 15 fartøy, og får en tilvekst på tre fartøy i løpet av 2018.


Dette er historien om eventyret Frøy Akvaservice

Fra et vrak på Flakk til 63 høyspesialiserte servicebåter

Det absolutt beste som skjedde for Frøy Akvaservice var at Martin Korshamn kjørte i stykker strømaggregatet og Idar Indset måtte på utstyrstbutikken for å kjøpe nytt.

 

– Omsetningen var på 134 millioner kroner i 2017, en økning på 15 millioner kroner fra 2016. Regnskaper viser økt aktivitet, men lønnsomheten har gått ned, konkluderer Stephansen.


– De fem største rederiene dominerer servicebåtnæringen
 

Utenfor pallen er FSV Group fra Molde. Siden 2011 har selskapet fått ti fartøy, og har to i ordre. Omsetningen var 94 millioner kroner i 2016, og det forventes en økning til 125 millioner kroner i 2017.