Det gamle omsorgshjemmet på Kvenvær i Hitra, var også asylmottak, før det nå er både overnattingssted og bryggeri.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger på ølet vårt og kommer til å brygge mye forskjellig øl. Vi har lov til å selge flasker med skreddersydd etikett om man er ute i god tid også. 300 flasker ble solgt fra bryggeriutsalget til et 50-års jubileum nå nettopp, så vi er straks tom. Men vi skal fylle opp, lover daglig leder Arne Gabrielsen. Han åpnet nylig Storm Brygghus.

- Vil bare bli mer lokaløl [M1]

Og Gabrielsen er ikke alene om å starte bryggeri.

I Norge har de lokale ølslusene blitt åpnet for fult de siste årene. Etter å ha ligget langt etter andre land, i antall småskalabryggeri.

Den største økningen i forhold til andre land fins nå i Norge, hvor småskala bryggeriene har økt fortjenesten med over femti prosent, fra i fjor.

Lokale bryggeri står nå for omtrent tre prosent av det totale ølsalget i Norge. Det viser ferske tall fra første kvartal i år, fra Bryggeri og drikkeforeningen.

- Den stadig økende interessen for lokalt brygget øl er kjempespennende og det vil bare bli mer framover. Den har eksplodert omtrentlig fra ingenting, bare for noen år siden, sier Direktør for Bryggeri-og Drikkevareforeningen, Petter Nome, til lokalavisa Hitra-Frøya.

- Potensiale for ti prosent

I Danmark står lokalprodusentene for fem prosent av ølsalget. I USA er tallet syv, forteller han videre.

 - Jeg tror det er potensialet til omtrentlig ti prosent i Norge. Det til tross for at lokaløl ofte kan være dyrere. God kjøpekraft hos forbrukerne, at mer av ølet havner på polet og at produsentene tørs å ha litt uvanlige smaker, gjør at vi får et mangfoldig utvalg som folk vil ha, mener Nome.

- Må ha det mørkt [M2]

- Jeg må ha det mørkeste ølet for jeg liker at det smaker litt. Det er godt å kose seg med en øl og litt skitsnakk, sier Unni Burø med glimt i øyet. Etterfulgt av en rungende og smittende latter.

Siden det er såpass tidlig på dagen, går det i mørk kaffe enn så lenge, for 73 år gamle Burø og 80-åringen Ingar Helsø.

- Det blir nok mest øl mot kvelden ja. Men det er godt øl, for jeg er ikke noen ølkar i utgangspunktet. Det er flott at det lages lokalt, forteller Helsø.

- Høna må også få litt [M3]

Ølbryggingen tar ofte et sted mellom 8-9 timer. Etter at byggkornet som brukes under bryggingen er ferdig utnyttet eller mesket, som det heter på ølspråket, sitter Gabrielsen igjen med 60-70 kg kornrester.

- Dette har blitt populært hønsefor på Kvenvær. 3-4 hønsehold nyter godt av restproduktet, og det ryktes at det aldri før har vært lagt flere og bedre egg i bygda, humrer Gabrielsen.