Innendørssuksessen har gitt mersmak til å ta fatt på en full utendørs oppsetning

Arkivfoto fra 1997, da Titranspelet ble satt opp på Moldhaugen. 

Kultur

Frøya formannskap har i to møter på rad diskutert oppsetting av Titranspelet i 2019, som en markering av at det er 120 år siden Titranulykka.

Nettopp ble en innendørs versjon av spelet satt opp i Frøya kulturhus, og suksessen med den har gitt mersmak til å ta fatt på en full utendørs oppsetning.


 

Siste gang den ble satt opp ute på Titran var i juli 2009, med Line Mjøen som instruktør.

Under 100-årsmarkeringen i 1999 ble spelet satt opp både på sommeren, og den 13 oktober, som var kvelden før den store ulykka natta mellom 13. og 14. oktober i 1899.

I siste formannskap var også kulturmedarbeider Mona Skarsvåg og kulturhussjef Håvard Dyrø tilstede. De hadde gått gjennom innspillene som kom fra det forrige formannskapsmøtet, og de ville anbefale at man satser på en sommerforestilling, i stedet for å ha det i midten av oktober.

- Vi har landa litt på sommeren. Det vil trekke mer folk utenfra. Og selv om man aldri kan være trygg på været, så er det litt bedre odds på at vi har været med oss på sommeren enn på seinhøsten, sa Mona Skarsvåg.

Budsjett på en halv million

Det er Frøya kommune som eier Titranspelet. Og ut fra diskusjonene i formannskapet ligger det også an til at kommunen vil ta de kostnadene som skal til for å sette det opp som 120-års minnemarkering til neste sommer. Håvard Dyrø stipulerte ett budsjett på tett i underkant av 500.000 kroner, der man bør ha en kommunal bevilgning på cirka 200.000. Ordfører Berit Flåmo ba om at de får en sak på dette før sommeren, slik at man da vil ha ett år på seg til å jobbe fram forestillingen.

Moldhaugen eller kirkebakken

Dyrø og Skarsvåg ønsket også å lufte to mulige arenaer på Titran. De fleste gangene har spelet blitt satt opp på kirkebakken nedenfor Titran kapell. Men ett år var forestillingen på Moldhaugen, nærmere sjøen.

- Vi holder en knapp på Moldhaugen, som har et naturlig amfi ned mot sjøen, sa Mona Skarsvåg.

Formannskapet tok ikke stilling til plassering, og heller ikke tidspunkt. Men kulturetatens representanter anbefalte å unngå juni og fellesferietid. Alternativene de så for seg var enten ved sankthans, eller litt ut i august.