Motorfestivalen 2Fast holdes denne uken på flyplassen ved Flatval og er alt i full sving. Lokalavisa besøker arrangementet på lørdag under frikjøringa, der lukten av svartbrent gummi slår en nærmest bevisstløs så fort man tar skrittet over inngangsporten. Som perler på ei snor står biler under teltene sine og får behandling av erfarne mekanikere.

Det lyder i skruing, dekkskifte og stikkflammer når man nærmer seg den tidligere flyplassen, der event-ansvarlig Johan Dybvik forklarer hvordan lørdagen skal gå for seg:

- Akkurat nå er det frikjøring, der alle påmeldte får kjøre litt fritt. Senere i dag er det finale i breisladdkjøring før det blir «førstemann over», eller det man til vanlig kaller et drag race, forteller han.

Stor tilstrømning

Dybvik sier han fryder seg over interessen rundt arrangementet og oppmøte, og refererer til tilstrømninga av folkemasser som ser ut til å aldri ta slutt. Han lokker enda flere gjester med godbiter som blant annet Staysmann & Lazz og for tiden blodhete Mads Hansen under festen senere lørdag kveld.

På ei blå matte under et svart telt står Kim André Svensons Mazda RX-7 og iherdig blir skrudd på etter en kjapp visitt i grøfta. Bilen forlater matta igjen etter dekk- og ventilskifte og en god del stripsing, og legger fra seg både grus, jord og moll i garasjeteltet før den spinner seg videre og ut på banen igjen. Mekaniker og sjåfør Mathias Sjøberg hjelper til under reparasjoner av Mazda-en, og virker flirfullt småoppgitt etter utforkjøringa:

- Han må da slutte med denne skogskjøringa, dette er andre gangen bare i dag, ler Sjøberg. Han er selv billøpssjåfør, men har ikke med seg bil på helgas arrangement.

Han og resten av crewet i teltet forteller at de har vært på Frøya flere ganger før, og trives svært godt her på denne banen og 2Fasts opplegg. Forbi triller flere blodtrimmet bilskjellet med punkterte dekk og knekte forstillinger, med dyp eksos man blir hjemsøkt av. Så fort pottesmellene fader ut fortsetter Mathias Sjøberg å fortelle om RX-7'en:

- Denne er ombygd til driftbil, og det er denne bilen Kim André bruker når han konkurrerer i drifting-NM til vanlig, avslutter han.

Gummilukten

For å kompensere for svartgummifargede og støvete driftbiler er det satt opp et eget område hvor det står linet opp nypolerte klassikere og sportbiler. Hit siger publikum når ørene verker godt nok etter å ha sett på bilsladding, og astmaen truer med tilbakefall etter den forstyrrende, men for mange svært sjarmerende, svidde gummilukten. Her finner vi alt fra restaurerte VW-veteraner til splitter nye BMW-er med utenkelig eksplosive hestekrefter, noe som vekker stor interesse hos både de små og store som har tatt turen til 2Fast denne lørdagen.

Parkeringskøen strekte seg langt i begge retninger.