Stiftelsen Sula Fyr har valgt tre kunstnere som får bo og arbeide i Sulas fyrvokterbolig. De får en måned hver. Vinnerne er det allsidige kunstnerparet Morten W. Gjul og Trude Berg bosatt i Bergen, samt multikunsteren Vvzela Kook fra Hong Kong, skriver Stiftelsen Sula Fyr i en pressemelding.

Det var i alt 29 søkere. Ti av søkerne var fra USA (to personer), Canada, China (Hong Kong), New Zealand, Østerrike, Italia/Tyskland, Australia, Israel og Spania.

Leder i stiftelsen, Ola Flyum, sier han er svært fornøyd med de mange søkerne:

- De fleste kunstformer var representert i søknadsbunken. Vi er svært fornøyd med antall søkere. Det er over all forventning! Tross alt er dette en helt ny ordning, selv om vi bygger på våre erfaringer fra Artist in residency sammen med Fylkeskommunen, Frøya kommune og Lademoen Kunstnerverksteder, sier Flyum.

Etter at Frøya kommune trakk seg ut av dette samarbeidet, raknet det gamle kultursamarbeidet. Stiftelsen Sula Fyr beklager fortsatt dette og forteller at privat støtte ga nye muligheter:

- På grunn av gode støttespillere som setter pris på kunst, fikk vi mulighet til å omstrukturere ordningen til å bli mer fokusert på Sula fyr og øyrekka. Vi kan sysselsette to personer som fyrverter når kunstnere er her, vi har utredet og laget tegninger på et arbeidssted for kunstnerne i vokterboligen, og vi får en forlenget utleiesesong samme sted, noe som også gagner Stiftelsen Sula fyr. Vi har vist at Sula er et sted som er interessant for besøkende også utenfor turistsesongen, sier Ola Flyum.

- Nå sørger denne ordningen for ny aktivitet og sesongarbeid i øyrekka, Vi håper også at Frøya-skolene ser sin besøkelsestid og åpner for besøk av kunstnerne. Alle Sula Fyr kunstnerne har kunnskap som vil være interessant for ungdom. Morten W. Gjul og Trude Berg kan tilby kurs i akvarellmaling og Vvzela er en meget avansert datakunstner, sier stiftelsens leder.

- Vi vil etter hvert oppsummere erfaringene med denne ordningen, men vi håper selvsagt allerede nå at vi kan utlyse et nytt Sula Fyr Kunstner-stipend 2019, sier en optimistisk Ola Flyum.

Det var hele 29 søkere til muligheten å vinne et kunstneropphold på Sula. Nå har stiftelsen valgt ut Vvzela Kook (t.v.) og kunstnerparet Morten W. Gjul og Trude Berg.

Trude Berg, som uttaler seg på vegne av Morten W. Gjul og henne selv, er svært glad over at de får komme til Sula:

- Jippi! En stor ære. Vi synes et opphold på Sula fyr høres veldig inspirerende ut og garanterer at vi kan levere en utstilling med arbeider inspirert av øya. Vi kan i tillegg tilby gratis akvarell-kurs for lokalbefolkningen, samt en presentasjon av vår kunst og performance, sier hun i pressemeldinga.

- I tillegg ser vi for oss dager ute på Sula - i vær og vind med fyret, havet og den øvrige bebyggelsen som naturlig fokus for maleri og fotografering. Gode møter med nye mennesker, men også stille stunder med tid til arbeid, refleksjon og tekstskriving, sier Berg.

Vvzela Kook er en Hong Kong-basert ny mediekunstner som hovedsakelig jobber i lyd og visuelle medier, inkludert forestilling, teater, generativ video og tegning. Hennes audiovisuelle verk undersøker muligheten for å kombinere moderne performance som dans og koreografi med ny datamaskingenerert mediekunst, ifølge stiftelsen.

Multikunsteren Vvzela Kook fra Hong Kong

Kooks videoproduksjoner reproduserer urbane bybilder og konverterer dem til en integrert virtuell opplevelse gjennom bruk av teknologier, veiledende seere gjennom en creise i cyber-rom. De konsentrerte teksturene i hennes verk knytter seg til våre sanser av oppfatning og gjeninnfører det uutforskede potensialet av video som medium.

Hun gleder seg til å oppleve Sula og vil komme til øyrekka 1. mai neste år, skriver Stiftelsen Sula Fyr.