Skuespillere, musikere, sminkører, scenearbeidere, regissører og alle andre involverte i Oda fra havet har jobbet intenst de siste ukene for å være klar til urpremieren.

Stykket som er basert på bøkene til Vidar Oskarson er satt til liv gjennom en blanding av proffe skuespillere og lokale amatørskuespillere. En god blanding, som fungerte flott på scenen.

Jenta som ville bli fisker

Fortellingen følger egenrådige og modige Oda fra hun som 15-åring møter stor motgang i drømmen om å bli fisker, og til tidlig i tjueårene hvor hun beviser for alle på Mausundvær at en jente har like mye på havet og gjøre som menn.

Men historien om Oda fra havet er også en sterk historie om å miste sine nærmeste, om en ulykkelig forelskelse og om hvordan man går videre i livet etter at alt går mot deg.

Lokale skuespillere

Oda ble spilt av Marte Hallem, som også har skrevet manus og musikk. Det er henne vi blir best kjent med gjennom stykket, men hun har også to nære venninner som vi følger gjennom flere år, Anne og Ane Amalie. Sistnevnte er spilt av Mausunds egen Inger Marie Johansen.

Ane Amalie blir gravid som 15-åring, og barnets far er ungjentenes egen lærer.  Ane Amalie flytter sammen med datteren sin til Oslo, men mot slutten av stykket blir det klart at hun er syk, og hun kommer tilbake til Mausund. Hun er en av flere i stykket som får en brutal start på voksenlivet.

Døden på havet

For livet på Mausund på 70-tallet slik det blir portrettert i teateret er brutalt og til tider veldig mørkt. Flere familier mister sin mann og far, og eneste økonomiske sikkerhet på havet.

Hele stykket innledes med en at en av fiskerne blir funnet druknet ved båten sin. Og da er det ikke rart at Oda møter motstand fra spesielt moren sin, da hun forteller at hun også vil jobbe på havet. Men Oda lykkes som fisker, og gjennom årene ser vi også kjærlighet som blomstrer, vennskap, dans og latter.

Glimrende forteller

Flere av de lokale skuespillerne gjorde en veldig god jobb sammen med skuespillere med lang fartstid i større teaterhus. Barna som deltok så ut som om de koste seg på scenen og det var også flere kjente ansikt fra tidligere lokale oppsetninger, som Maren dømt til døden og Titran-spillet.

De må likevel nevnes at Mausund har besøk av en skuespiller som er Oscar-nominert. Edvard Hægstad spilte hovedrollen i kortfilmen Tuba Atlantic, som ble nominert til student-Oscar i 2012. Hægstad hadde rollen som den synske Andor og forteller, noe som fungerte veldig godt.

Det ga gode rammer for skuespillet, og brakte også noe av mystikken og uroen til stykket. Også Erland Haga i rollen som Jonas Trangvika gjorde en imponerende jobb.

Nærhet til historien

Kveldens premiereforestilling var utsolgt, og publikum fikk helt sikkert det de hadde forventet og mer til. Alle skuespillerne presterte godt, musikken til Hallem satte en fin stemning og den minimalistiske scenen med fiskegarn og krabbteiner gjorde at det var lett å sette seg inn i historien.

Likevel kan det sies at stykket kanskje manglet de helt store scenene. Det glimtet til med litt patos og dramatikk tidvis, men noen ganger virket det som om historien ikke utviklet seg nok. Det hjelper at historien er så tett på menneskene som så på. Mange kan nok kjenne seg igjen i de daglige motbørene og de tunge stundene, men også gleden, forelskelsen og fellesskapet.

De som ikke fikk med seg premieren på fredag har fortsatt mulighet på lørdag og søndag. Og de som står bak oppsetningen har allerede ønsket publikum tilbake i 2016.