Under tidligere festivaler har alltid ett av scene-bandene blitt med på den populære øyhoppinga, der musikere og publikum reiser ut til Sula,Mausund og Bogøya for å spille og ha det artig.

- Men i anledning tiårsjubileet har vi besluttet å investere i et eget band som bare spiller på øyhoppinga, forteller festivalsjef Hallbjørn Stenhaug. Og valget har falt på Brødrene Fosenmomo, en sekstett fra Fosenhalvøya.

- Vi opererer i en musikksjanger som befinner seg i landskapet mellom gammeldans, jazz, fjas, og country. I en og samme sang kan du risikere å bli utsatt for alt fra svenskinspirert trekkspillmusikk til arabisk klagesang. Alt dette underbygd av humor og historier fra virkeligheten. Det er dette vi kaller Klæmmi musikk, forteller musikerne sjøl.

De forteller også at de har sterke bånd til Frøya.

- For å spe på trøgda ble brødreflokken sendt ut til Frøya om sommeren for å sløye laks. De musikalske egenskapene ble fort et populært innslag blant både medarbeidere og sjefer, og det går gjetord om den gangen da selveste Gustav Witzøe inviterte brødrene til middag og (l)aksjepost, skriver de i presentasjonen av seg selv, og fortsetter på humoristisk vis:.

- Gården Fosenmomo har en historie med linjer tilbake til 1500-tallet. Historiene er mange, og et av høydepunktene er da Lenin overnattet her på begynnelsen av 1900-tallet. Lenin var egentlig landbruksmekaniker, og representerte Volga Mechanics & Vodka på den store landbruksutstillinga. Etter overnattingsbesøket fikk den daværende gardkjerringa Guri byen Guringrad oppkalt etter seg. Guri er en del av at stort persongalleri det lages sanger om: Rallaren Ylver Johnsen, Onkel Olaf, Dønning og Svetlana for å nevne noen.

I år som så mange år tidligere, er det Stig Bremnes som står for frakten. I år har Bremnes leid inn "Frøyfart" til oppdraget, og da blir det plass til enda noen flere passasjerer.