Hopsjøbrygga var et av Trøndelags viktigste handelssteder fra 1700-tallet, og har i dag egen krambu, traktørstedet Landstryker'n med kortreist mat og hvalfangstmuseum.

Gjennom 24 sammenhengende år har lokale ildsjeler arrangert det som er blitt kjent som Hopsjødagene. I fjor satset “Handelstedet Hopsjø SA” satset frisk i fjor sommer, men ble belønnet med kraftig uvær  - noe som ikke ga de ønskede besøkstallene.

Historiske båter

- Men vi har ikke mistet motet, forsikrer leder Tom Skare som sammen med mange andre er klar til å legge ned mye frivillig arbeid for å gjøre årets dager til en suksess.

-  Programmet for dagene er spikret, og vi velger nå gå litt tilbake til røttene, forklarer Skare.

Det betyr mer fokus på kystkultur, noe som bl.a. markeres med besøk av to historiske båter. Disse er jekta Pauline og seildampskipet Hansteen.

-  Vi håper å arrangere en tur daglig med Hansteen der publikum kan få en liten reise med det historiske skipet. Det arbeides også for å legge forholdene til rette slik at Hansteen blir en fast gjest på Hopsjødagene i årene som kommer, opplyser Tom Skare.

Kjente musikere

Som vanlig innledes Hopsjødagene på torsdag i uke 29 - dvs denne gang torsdag 17. juli.

Høydepunkter denne dagen bli konsert i Hitra kirke på Melandsjø med velkjente Jonas Fjeld.

Senere på kvelden ankommer “Narum” for å underholde under Stifterens Aften på Hopsjøbrygga.

Som vanlig vil Hopsjøbrygga under dagene preges av salgsboder samt små og store aktiviteter.

- Her er det ennå muligheter for interesserte å melde seg på, lokker Skare.

Barnas dag

Fredag er også i år ”Barnas dag”. Tom Skare lover en skikkelig familiekonsert med kjente artister og spennende aktiviteter.

Også lørdag blir det på dagtid et program som skal lokke de yngste til Hopsjøen.

Og selvfølgelig jobbes det for å lage skikkelige fester både fredag- og søndagskveld, noe lederen i . ”Handelstedet Hopsjø” vil komme tilbake til senere.

Tom Skare bemerker også at Hopsjøbrygga er oppgradert, blant annet med større og bedre havn. I tillegg blir alle arrangement denne gang lagt til bryggeområdet.

Hansteen

Det flytende kulturminnet SDS ”Hansteen” befinner seg vanligvis i Trondheim. Skipet er bygd i brytningstiden mellom seil og damp som Norges første forskningsskip i 1866. I dag er ”Hansteen” verdens eneste seildampskip og verdens eldste forskningsskip.

Dette klenodiet ble nylig restaurert for nærmere 9 millioner kroner og framstår i dag som er perle blant norske veteranfartøyer

Formålet med å ivareta og restaurere skipet er at det skal være et flytende kulturminne som kan oppleves på turer. Om bord vil verten gi deg historien om skipet, du får se hvordan mannskapet bodde og du får se Kongesalongen der Kong Oscar II bodde da han brukte skipet som Kongeskip ved 1000-årsmarkeringen av samlingen av Norge i 1872. Porselensdoen hans er også å finne om bord.

Jekta Pauline

Den klinkbygde “Letnesjekta”, bygd på Letnes på Inderøy i 1860, ble i 1897 ombygget av Nils Ovesen på Steinkjer til kravelljekta “Pauline”. Frem til 1915 ble jekta eid av Olaf Berg og Anton Letnes som seilte i kystfart mellom Trondheim - Arkhangelsk og Bergen med trelast, handlesvarer og fisk.

I 1915 ble “Pauline” kjøpt av Julius Sand, Eggebogen, og omdøpt til “Nævra”. Fartøyet gikk nå i fart på Trondheimsfjorden og på Fosen med blant annet trelast, kalk og klippfisk. Omkring 1950 ble fartøyet solgt til Albert Garnvik i Trondheim.

I 1952 ble jekta sterkt ombygd på Hitra. Deretter gikk fartøyet i flistrafikk mellom Namsos, Innherred og Ranheim papirfabrikker. I 1972 ble “Nævra” solgt og gikk i ordinær kysttrafikk inntil 1978, da fartøyet ble lagt i opplag i Harstad.

I 1979 ble “Nævra” kjøpt av Steinkjer Museum. Restaurering tilbake til råseilrigget jekt ble påbegynt i 1980 og sluttført i 1986. Fartøyet eies av Stiftelsen Egge Museum.

Jonas Fjeld

Jonas Fjeld, er blitt en velkjent norsk sanger og  gitarist som byr på musikk i grenselandet mellom rock, country og visesang.

Fra 1972 ledet han Jonas Fjeld Band, som platedebuterte året etter og fikk en storselger i 1976 med sin humoristiske poprock på tredjealbumet Endelig! (Uff ikke nå igjen). Den fremtredende skikkelsen i norsk populærmusikk har også mottatt flere Spellemannspriser.

Narum er en norsk country/vise-trio fra Eina på Toten bestående av søskene Benedikte Narum Jensen (vokal, gitar), Jon Anders Narum (gitarer) og Lars Christian Narum (orgel og piano).

Trioen ga ut sitt første album “Samma hen du fær “i 2009 med tekster på Toten-dialekt.

For utgivelsen ble bandet nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen viser.

I november 2010 ga de ut sitt andre album "Ælt som var søkk borte". For albumet vant de Spellemannprisen 2010 i klassen viser.