Kvelden før ”Ta sjansen” sender folk i vannet, er det sterk konkurranse mellom nødetatene på Hitra og Frøya.

- Det viktigste er å ikke bli slått av de andre, er en setning som går igjen hos alle sammen.

Både brannvesenet og ambulansetjenesten på Frøya serverer følgende skremmeskudd på baugen til politiet:

- Dere er jo alltid sist på ulykkessteder likevel, så dere har i hvert fall ikke noen sjanse.

Lørdag klokken 14.00 på Tungvågvatnet på Frøya braker de sammen og det er mulig å ta sjansen på en siste påmelding i dag. Det har allerede gått dårlig for undertegnede.

- Planen er å smelle rett i bøya [M1]

En ferdigsnekret topp med gulfarge og nødnummeret på siden, er på plass hos ambulansetjenesten på Frøya. Men bunnen mangler enda.

- Hehe vi har nok noen hemmeligheter som skal inn her, så det får du ikke se. Men planen er i hvert fall å smelle rett i bøya, så slipper jeg å bade, ler Wenche Ingebrigtsen (33). Hun har fått det ærefulle oppdraget med å unngå å havne i vannet.

- Jeg ble utvalgt fordi jeg var lettest.  Helt siden jeg fikk vite det, har jeg prøvd å spise mer, så ei anna ei på jobben måtte gjøre det istedenfor meg. Men det funka ikke, flirer hun etterpå.

- Gruer du deg?

 - Litt. Men jeg har jo heldigvis mange fra jobben i nærheten hvis noe skulle gå galt, så det går nok fint. Vi er litt usikre på om vi skal ha blålys på taket av båten, men det vil nok være en bil tilstede for å lage litt lyd, sier Ingebrigtsen.

- Delte ut baderinger [M2]

Både Ingebrigtsen og kollegaene Janette Brandslet (27) og Andreas Erstad (21) er sikre på seier mot brannvesenet og politiet.

- Vi delte ut noen baderinger til de andre. I tilfelle de har problemer med å komme seg til bøya, gliser de synkront.

- Båtføreren er allerede sykmeldt

Selvtilliten er også på topp hos brannvesenet. De har nemlig en båt som har deltatt og vunnet flere ”Ta sjansen”-konkurranser allerede. Kun en andreplass i Holmenkollen som dårligste resultat, gir store forventninger til seier på lørdag.

-  Det er jo ikke en konkurranse en gang, så det er ikke noe spørsmål om vi kommer til å vinne. Det gjør vi, proklamerer varabrannsjef på Frøya, Johan Pettersen, til klappende forsamling.

- Vi har valgt oss ut en kar til å sitte i båten som allerede er sykemeldt, så vi er ikke redd for at det skal gå for fort, fortsetter han. Til rungende latter og selvklapping blant de tjue brannmennene som står rundt og inspiserer båten.

Ei tøff branndame - mange pysete brannmenn [M3]

Siden båtføreren ligger hjemme å lader opp til ”Ta sjansen”, spør reporteren om noen andre kan stille opp på bilde for lokalavisa. Da forsvinner brannmennene som om det brant rundt dem og selvtilliten går opp i røyk.

SJEKK OGSÅ: Kulturkalenderen

Til slutt er det den eneste dama som jobber som brannmann som tar ansvar.

- Du ser nå hvem som egentlig er brannmann her, gnir Trude Brustad (39) inn. De andre "brannmennene" står og ser ned i bakken, mens hun setter seg ned som en vinner i båten.

- Blir spennende å se om vi flyter [M4]

Politiet på Hitra avslører hvordan de skal vinne konkurransen.

- Jeg kan vel avsløre at det skal komme en mini-båt ut av den store. Men noe mer vet vi ikke, for dette er første gangen vi noensinne har bygd en båt. Det blir spennende å se om vi flyter, innrømmer politibetjent Tore Sagmo (26).

Både Sagmo og Christoffer Bremvåg (25) har bygd og skal kjøre båten i lag.

- Målet er å ikke tape for de andre to nødetatene. Ellers er det ikke så farlig, humrer politibetjent Sagmo.[M5]

Ikke alle brannmenn er like tøff som Trude Brustad.