I det kysthistoriske museet på Mausund kan man mimre tilbake til gamle dager, blant annet ved kjøkkenet de satt opp i vinter. Vegg i vegg gjøres det klart for Johan Bojers "Den siste viking".

Mausundværingene rekker knapt å trekke pusten etter ei hektisk Oda-helg, før de frivillige trår til for å arrangere Ut-i-havet fra onsdag av. Et rikholdig program forteller om aktiviteter for store og små, som fiskekonkurranser på havet, underholdning av ulike slag, salgsboder, dansefester og Johan Bojers fortelling "Den siste viking".

Den en time lange forestillingen skal finne sted i lokalet til Trøndelag Kysthistoriske Museum et steinkast fra fergekaia på Mausund, og handler som kjent om lofotfiskerne.

Utvidet registeret

- Her er vi i ferd med å ordne teaterlokale, forklarer Reidar Kristiansen, som er en av de frivillige på det rikholdige museet, og viser fram lokalet som er i ferd med å forvandles til en teaterscene med publikumsplasser. I rommet står blant annet en  gammel trebåt, gamle garnkuler og sjøkikkerter i tre.

Trøndelag Kysthistoriske Museum Mausund var i starten hovedsaklig et museum hvor man stilte ut redskap og utstyr som hadde med sjøen og fiskeri å gjøre. Men etter hvert har de utvidet registeret over museumgjenstander betraktelig.

Her blir det "Den siste viking"-forestilling på onsdag, sier Reidar Kristiansen ved Trøndelag Kysthistoriske Museum på Mausund.

Nostalgi

- I vinter begynte vi å bygge kjøkkenet, slik jeg husker det fra min barndom, sier Reidar Kristiansen.

Deler av innholdet er fra kjøkkenet i barndomsheimen hans, hvor faren hans monterte ei klokke  i den miderste skuffa, i rekka av hvite plastskuffer med rød front. Skuffer som inneholdt sukker, salt og mel og diverse annet som var i daglig bruk under matlaging. Kjøkkenet er for øvrig utstyrt slik de fleste kjøkken var på 60-tallet eller der om kring.

- Vi opplever at folk som kommer innom blir veldig nostalgiske, enten de husker sitt eget kjøkken som dette, eller minnes besøkene hos besteforeldrene, sier Reidar Kristiansen som håper mange stikker innom museet på Mausund i løpet av sommeren.