Det mobile kjøkkenet til prosjektet Sjømatnasjonen var nylig innom Seashell på Dyrøya. På veien hadde de vært innom Hitramat for å hente krabber. Den ferske sjømaten ble tilberedt av kokk og matskribent  Christopher Haatuft.

Prosjektet Sjømatnasjonen eies av Norges sjømatråd. Øyregionen er en av 17 ulike plasser langs kysten Sjømatnasjon-bilen besøker, der hvert sted er kjent for sin sjømatspesialitet. På veien langs norges kyst er målet å få folk til å bli stolte av norsk sjømat og hvordan den kan tilberedes på en enkel måte.

- 85 prosent av det norske markedet

Kanskjell er kanskje noe av det enkleste å tilberede.

- Levende kamskjell er mye søtere enn den frosne varianten, og egner seg godt til å spises rå, sier Haatun, som serverer kamskjellene i tynne skiver, med olivenolje, sitron, gressløk og pepper. Til hovedrett lager Haatuft. fast-food varianten av krabbe – krabbekaker i grove burgerbrød.

- I fjor hadde vi 85 prosent av det norske markedet, og leverte tidenes kvantum, med 600 tonn skjell, forteller Myrseth.

Han håper Godfisk-prosjektet fører til at flere nordmenn spiser kamskjell og annen sjømat.

- Det er et nytt og spennende prosjekt som jeg synes er kjempepositivt. Det er veldig bra at mer av den norske sjømaten når det norske markedet, sier Myrseth.

- Kamskjellene vokser raskere

Og det vil være nok av kamskjell å nyte også for kommende generasjoner.

- Til å begynne med var jeg redd for at det ville bli tomt for kamskjell etter hvert som vi plukket mer og mer. Men det har vist seg at kamskjellbestanden holder seg stabil, og at de vokser raskere når bestanden har blitt tynnet ut litt. Havforskningsinstituttet har påvist at tilveksten er større nå enn tidligere, da det var tett i tett med skjell. Det blir rett og slett mer mat til hvert enkelt skjell, sier Myrseth.

Det samme gjelder krabben. Hitramat tok i fjor i mot 3.500 tonn krabbe fra 250 fiskere, og er dermed norges største krabbemottak. Og de kunne tatt i mot mer. Problemet er ikke at det er for lite krabbe, men at det er for få fiskere.

- Håndplukkede kamskjell fra Frøya er de beste råvarene som finnes, mener sjømatkokk Cristopher Haatuft.