I høst er det 25 år siden Haugesundsbandet Vamp oppsto. Initiativtaker og frontfigur den gang var feieren Øyvind Staveland, som snart viste at han kunne mer enn å feie piper. På vårparten 1991 tok bandets karriere av, og to år seinere utga de sangen som «alle» kjenner med dem: «Tir na Noir».

Mange år, og en drøss med plater, noen i gull og platina, seinere, er bandet like oppegående. En del dyktige musikere har kommet og gått, men Øyvind Staveland har hele tiden vært bandets klippe.

Gamlevokalisten er tilbake

Foto: Bjørg Støen

Vamp annonserte et friår i 2014, men er nå kommet sterkt tilbake. I bandets nåværende besetning finner vi blant annet frontfigurens sønn Odin Staveland, og Jan Toft, som var med da gruppa ble kjent i 1991, og den opprinnelige stemmen på Tir na Noir.  Toft sluttet i bandet i 1998, men er nå med igjen.

Vamp har aldri tidligere spilt på verken Hitra eller Frøya, men mange øyværinger har hatt gleden av å oppleve dem på Hemnskjela, siste gang sommeren 2013. Og det er ganske sikkert at mange fra publikummet den gang fant veien til Siholmen i kveld. For Vamp er publikumsmagneter framfor mange, med sine flotte tekster og melodier.

Mange godbiter

Foto: Bjørg Støen

I kveld kjente publikum sin besøkelsestid. Det var møtt opp svært mange allerede klokka seks, da Vamp entret scenen. Til sin tilfredshet fikk de frammøtte et stort antall slagere fra Haugesundbandet, hvor vi blant annet kan nevne «Sally O´Neill»,  «13 humler»,» Brista eller bæra» og deres nyeste låt «Elmer». Under «Månemannen» kokte det blant publikum, og selvfølgelig kom de ikke utenom nydelige Tir na Noir. At Jan Toft er tilbake gjorde slett ikke framføringene noe dårligere enn vi har fått dem servert av bandets andre vokalister. Avslutningsvis framførte Odin Staveland bandets siste store slager «Liten fuggel.

Og under hele konserten oste det av spilleglede og energi på scenen.

Skinte som sola

Foto: Bjørg Støen

Publikum skinte om kapp med sola enten det var Vamps eksplosive side vi fikk se og høre, eller de serverte de forsiktigeste av de forsiktige sangene sine. Tre av dem som sto med store smil og hørte på sine idoler var Ellen Rabben, Ann Lisbeth Sørdal og Anne Lise Sandø.

- Nå trenger vi ikke flere på scenen her i kveld. Dette var helt topp, gliser damene.

Endelig er riktig vokalist tilbake, fortsetter de.

Og Vamp er hevet ytterligere et hakk med bluesartisten Bjørn Berge på gitar, sier Ann Lisbeth Sørdal med et ekstra stort glis.