Gjennom alle krigsårene fraktet norske skip og mannskap våpen og drivstoff, mat og andre forsyninger mellom de allierte – over Atlanteren og til Murmansk. Churchill uttalte i begynnelsen av krigen at den norske flåtens innsats var jevngod med en million soldater på landjorden.

Krigsseilerne seilte i livsfare 24 timer i døgnet, 365 dager i året, over flere år.

Forfatter og frilansjournalist Roger Albrigtsen (f. 1971) har de siste årene skrevet tre bøker om krigsseilere fra Nord-Norge. Nå er han klar med en boken om trønderne i krigsseilas 1939-1945. Som forfatter skriver han hovedsakelig bøker om Norge under andre verdenskrig. Albrigtsen kommer fra Evenes kommune i Nordland.

Våren 2008 var han bokdebutant med utgivelsen «Ukjent norsk krigshistorie – Sepals – Hemmelige baser på svensk jord 1944-1945» Albrigtsen er barnebarn av kurér, grenselos og XU-agent Magne Lindgren fra Skjomen.

– Torsdag denne uke kommer Albrigtsen til Øyregionen for å fortelle om arbeidet med boken "Krigsseilere fra Trøndelag" og dele noen av de sterke historiene om våre sjøfolk, forteller Ann Merete Fredriksen ved kulturenheten i Hitra kommune.

Hun oppfordrer Øyværingene til å bli med på en spennende fortellerstund som garantert vekker følelser.

Fredriksen informerer videre at det er Hitra kulturenhet, i samarbeide med «Den Kulturelle spaserstokken» som inviterer til gratis foredrag i Meierisalen, Kystmuseet den 7. september.

Frøya kommune setter opp gratis buss fra Sistranda til Fillan.

 Albrigtsen er barnebarn av kurér, grenselos og XU-agent Magne Lindgren fra Skjomen. Foto: Privat