Marie Reistad blir 91 år i høst og elsker bøkene om Oda fra serien ”Folket fra Spåhålet”. Så mye faktisk at hun skal reise fra Vågstranda utenfor Molde til den lille øya Mausund, som ligger utenfor Frøya i Sør-Trøndelag. En distanse på over 350 kilometer med bil.

- Hun sliter med ryggen nå, men vi skal gjøre det vi kan, så mor får sett Oda, forteller datteren Astrid Reistad.

- Bedre enn Nesbø [M1]

Hjemme har hun hengt opp et bilde av plakaten fra ”Oda fra havet”-spillet på kjøleskapet, for å vise frem helten sin.

 - Hun er kjempeflott og slik jeg forestilte meg henne. Jeg føler at jeg kjenner Oda faktisk og nå får andre se henne også, forteller Marie til lokalavisa Hitra-Frøya.

- Vi har anbefalt bøkene til mange! Noen kom med denne tilbakemeldingen: Det ble etter hvert mer spennende å følge med på livet til Oda, enn å lese den siste boken av Jo Nesbø. Det er med andre ord ikke bare vi som ble fasinert av bøkene, ler datteren Astrid.

Hun forteller at moren ble svært fasinert av Oda og folket i Spåholet fra første side.

- Når vi kom på besøk eller ringte til henne fikk vi alltid oppdatering om Oda. Det slo ikke feil. Jeg var med andre ord godt kjent med Oda før jeg selv leste bøkene. En kommentar som ofte gikk igjen var: ”Det er akkurat slik det var!” Mor har naturlig nok begynt å bli litt glemsk, men det var utrolig hvor positivt det virket på hukommelsen å lese om Oda og livet der ute i havet. Mye var gjenkjenbart fra oppveksten og livet på Titran. Som sagt: Det var akkurat slik det var.

- Lever for de turene

Og kanskje er det ikke så rart at 90-åringen liker bøkene så godt. Marie har faktisk vokst opp på Titran, like vest for Frøya. Marie og Astrid prøver alltid å få til en tur tilbake til hjemplassen om sommeren, hvor hun har sine beste barndomsminner.

- Jeg fikk jobbe på butikk da jeg var 15 år og det var kjempestort for meg, beskriver Marie stolt. Og deler kanskje flere likhetstrekk med Oda, som selv ville jobbe i ung alder.

- Mor lever og ånder for disse turene. Vi besøker alltid gamle kjente som Olaus Hakkebo, som var primus motor for Fiskarheimen, hvor vi pleier å bo på Frøya. Turen blir ikke det samme uten å møte han. I år skal mor for første gang besøke Mausund hvor handlingen til Oda tar sted. Det gleder vi oss veldig mye til, sier datteren Astrid Reistad.

Tre generasjoner på tur [M2]

Astrid har vært rundt på flere av øyene utenfor Frøya. Hun vil nå benytte sjansen til å vise både moren og sin egen datter Ragnhild Marie (19), alt øyregionen kan by på.