Hitra bibliotek får onsdag kveld besøk av forfatter Svein Sæter. Besøket er en del av turneen Litteratur til folket. Arrangementet er gratis, og det er ut og hjem for en 100-lapp. Sæter skal holde kåseriet "Operatøren", et kåseri om livet til den hemmelige helten Knut Haugland.

To store bragder gjorde Norge verdenskjent i etterkrigstida: Tungtvannsaksjonen og Kon-Tiki-ekspedisjonen. Knut Haugland var med på begge.

Knut Magne Haugland var svært aktiv i illegalt arbeid under okkupasjonen og var et av medlemmene i gruppen som stod bak tungtvannsaksjonen på Vemork. Haugland deltok i Kon-Tiki-ekspedisjonen 1947 og ledet oppbyggingen av Kon-Tiki Museet og var museets bestyrer i nærmere 45 år. Han var også med å planlegge Norges Hjemmefrontmuseum, hvor han var bestyrer i 20 år.

- Han levde et eventyrlig liv, men ble 90 år før han bestemte seg for å fortelle, sier forfatteren Svein Sæter, som skrev boka "Operatøren" i samarbeid med Haugland.

Svein Sæter er fra Stangvik på Nordmøre. Han har skrevet hele 18 faglitterære bøker om alt fra fotball til økologisk landbruk via reisebrev fra Etiopia. Sæter har også skrevet tekster til musikk og redigert mange antologier.

Se flere detaljer om arrangementet i lokalavisas kulturkalender