Det var en musiker med et langt og aktivt artistliv som fylte Sletta kirke i kveld. Ole Paus startet sin karriere først på 70-tallet, og ble raskt framsnakket av blant annet de kjente visekunstnerne Alf Prøysen og Alf Cranner. Paus var også blant de mest markante sangforfatterne og artistene da visebølgen nådde sitt høydepunkt i Norge samme tiår.

Skrevet for andre

Ole Paus ble kanskje først og fremst kjent for sine samfunnsrefsende viser, og sine ironiske sanger på en serie plater kalt Paus-posten. Artisten har fått flere priser for sin musikalske utøvende kunst, og han har samarbeidet med en rekke andre artister. Mange kjente artister har også fått gleden av å framføre Ole Paus sine flotte tekster.

En av de mest kjente er kanskje « Innerst i sjelen», med Sissel Kyrkjebø. I nyere tid har «Mitt lille land», som Ole Paus utga allerede i 1994 blitt mye sunget, også av andre artister, etter terroren i Oslo og på Utøya i 2011.

MUNTER: Ole Paus var i storslag under kveldens konsert, og med sine muntre anekdoter fikk han ofte publikum til å le. Andre ganger var det den tankefulle artisten vi fikk oppleve.

Sylskarp

Ole Paus har gjestet øyregionen før. Det var i 2004, under 100-årsfeiringen av Froan kapell, hvor Ole Paus hadde urframføring av sin nyskrevne sang «En bøtte med lys».

Nå var det altså gått 11 år siden forrige besøk, og det var en minst like opplagt artist som gjestet oss i Sletta kirke i kveld.

Med si ru og spesielle stemme forførte han publikum, enten det var sanger med sylskarpe kommentarer eller med sine sarte og dype tekster til ettertanke. Musikalsk hjelp fikk han av to dyktige musikere, Børge Petersen Øverleir på diverse gitarer, og Håkon Iversen på bass.

Han briljerte også med tanker om sin egen stemme, som han mente i alle fall ikke passet til å synge «O'helga natt», før han ga sin egen, flotte tolkning av akkurat den sangen.

SJEKK UT: Våre spesialsider om Frøyafestivalen

Rikt utvalg

Hva passet vel bedre enn at han startet konserten med «Mitt lille land», nettopp i dag da AUF'ere gjenerobret Utøya etter den ufattelige massakren som fant sted der 22. juli 2011?

Resten av repertoaret var rikholdig. Vi fikk glimt av gamle revyviser og et utvalg av sanger fra Paus-Poster, alle med hardtslående kommentarer om samfunnet. Men Ole Paus bød også på nyere mesterverk, med sarte og dype tekster til ettertanke.

Ole Paus er nok ikke den artisten som byr på høyest allsangfaktor, og for en del var sikkert mange av sangene hans ukjente. Samtidig var det nok flere som fikk noen aha-opplevelser om at Paus er forfatteren bak flere av sangene som er mest kjent med andre artister.

BLIDE PUBLIKUMMERE: Det var ingen tvil om at kveldens konsert slo godt an hos publikum.

Traff best hos de voksne

Billettsalget i forkant av konserten gikk litt tregt, men det tok av i dag, og nærmere fire hundre mennesker fant veien til Sletta kirke i kveld for å bli underholdt av den folkelige artisten. Etter konserten overhørte vi noen unge, uten noe forhåndsforhold til Ole Paus, gi uttrykk for at kveldens konsert ikke var av de helt store. Det litt eldre publikummet derimot, hørtes ut til å være svært fornøyd.