Har du lånekort på biblioteket? Da kan du fra 2. juni laste ned appen eBokBib og få tilgang til et bredt utvalg av elektroniske bøker rett på mobilen eller nettbrettet.

E-bøker som til nå bare har vært tilgjengelig for kjøp, blir fra mandag av gjort tilgjengelig for tradisjonelt gratis lån gjennom biblioteket. Dog utradisjonelt i form av at bøkene nå kan lastes ned via en app til en smarttelefon eller nettbrett.

Nye lesere

- e-bøker er et supplement til papirboka, en riktig og viktig utvikling for bibliotekene i fylket. Vi tror at vi med dette tilbudet også kan nå nye lesere, og ikke minst at e-bøker vil være svært velkomment hos de som trenger tilpasset tekst, sier fylkesbiblioteksjef i Sør-Trøndelag Hildegunn Hestnes.

Hun er svært fornøyd med å være i mål med en løsning som vil sikre fylkets lånere tilgang til ettertraktede og aktuelle bøker for nettbrett og mobil. Også Wenche Børø Larsen ved Hitra bibliotek ser fram til å kunne tilby e-bøker.

- E-bok letter tilgjengeligheten for bøker for dem som ønsker å ha dem i en annen form enn papir. Det er gjort på to minutter. For eksempel kjempegreit for den som er på tur og ikke vil dra rundt på mange bøker, sier Børø Larsen.

Leveres inn automatisk

For å laste ned appen e-BokBib benyttes lånenummeret på bibliotekkortet, i tillegg lånerens PIN-kode knyttet til kortet.

Inntil 10 e-bøker kan lånes av gangen, med en lånetid på to uker. Strekker ikke tiden til, og boken ikke har venteliste, kan låner selv fornye lånet én gang. Og gledelig for mange: med e-boklån slipper låneren purringer fra biblioteket – bøkene leveres automatisk inn etter to uker.

- Hvis noen trenger hjelp til å komme igang, er det bare å komme innom biblioteket, så hjelper vi gjerne, sier Børø Larsen.

Spleiselag

Ordningen er organisert av Sør-Trøndelag fylkesbibliotek, og er et spleiselag mellom fylkeskommunen og folkebibliotekene i Sør-Trøndelag, inkludert bibliotekene på Hitra og Frøya.

Samme dag som appen gjøres tilgjengelig, altså førstkommende mandag, starter Hitra bibliotek også den årlige aksjonen Sommerles for barn. Da blir skoleklassene 1.- 7.  invitert til biblioteket for å høre mer om Sommerles. Da vil bibliotekaren presenterer en del bøker for ungene.