(Denne saken ble først publisert i april 2016 og er hentet fram igjen i forbindelse med dødsfallet til forfatteren Jon Michelet -1944-2018)

Per Johnson fortalte fra sitt tidligere fangstmann-liv på Svalbard under et foredrag i Hitra bibliotek. Johnson (født 1944) har alltid vært opptatt av arktiske strøk.

- Som ung gutt deltok han vinteren og våren 1963 -1964 i en nordpolsekspedisjon som hundekjører. Fra da av var en vanlig A4 tilværelse utenkelig, skriver bilbioteket i sin forhåndsomtale av foredraget.

Sjekk HFkalenderen.no for detaljer og andre arrangementer

Inspirasjonen til "Orions belte"

Da Jon Michelet skrev thrilleren "Orions belte" i 1977, var det etter inspirasjon fra å ha vært mannskap på Per Johnsons frakteskute "Sandsvalen" rundt Svalbard året før. Sverre og Lars i boka og filmen var inspirert av henholdsvis Per Johnson og Kjell Lavik, begge i dag bosatt på Helgebostadøya på Vest-Hitra.

- Jeg kjenner meg spesielt igjen i sjargongen vi brukte ombord, har Johnson tidligere sagt i et intervju med lokalavisa.

- Jon ble inspirert av flere av historiene jeg fortalte på turen. Blant annet kapitlet boka om bulldoseren som skulle dumpes på sjøen for å få forsikringspengene, men som i stedet ble fraktet og solgt på Grønland, sa Johnson.

- Den virkelige historien er ikke fullt så kriminell, men jeg fikk spørsmål fra et oljeselskap om jeg kunne arrangere en forsvinning av en bulldoser som skulle fraktes til Norge. Den trengte overhaling, men det var så dyrt å sende den til fastlandet for reparasjon at det var mer lønnsomt å prøve seg på en forsikringssvindel. Men den jobben takket jeg nei til. Og da jeg leset manuset til boka, var det enkelte ting jeg ba Jon om ikk å ta med, fortalte Johnson i intervjuet.

Fangsmannen

Vinteren 1964 – 1965 overvintret Johnson som fangstmann sammen med den erfaren fangstmann Odd Lønø. Vintrene 1969 og 1970 fortsatt han virksomhet med fangst på isbjørn, igjen på Edgeøya på østkysten av Svalbard. Under den siste overvintringa hadde Per følge av en isbjørnunge som var forlatt av moren, den ble etter hvert ganske stor... Etter at isbjørnen ble fredet måtte Per finne på andre gjøremål. Blant annet drev han med fraktefart, is-knusing til reketrålere og sagbruk.

- Per har spennende og uvanlige historier på lager fra en tid som er definitivt forbi. Her får dere høre Pers egen versjon, lokker biblioteket.

Per Johnson på Helgebostad har også tidligere holdt foredrag om sitt liv.