«There's Something in the Barn»

Komedie / Horror

Skuespillere: Martin Starr, Amrita Acharia, Kiran Shah, Townes Bunner, Zoe Winther-Hansen, Calle Hellevang-Larsen, Henriette Steenstrup, Jeppe Beck Laursen, Eldar Vågan Regi: Magnus Martens

Filmen der skrekk og komedie går hånd i hånd

I denne engelsk/norske filmen blir vi introdusert til en liten amerikansk familie på fire som har arvet et hus i Norge, og som en av de fire hovedpersonene beskriver så treffende når hun sier at stedet «ligger i ingenmannsland».

Foto: Ymer Media AS

Familien har tydeligvis ikke så mye erfaring med skandinavisk natur, fordi etter et uventet sammenstøt med en elg, finner de selv ut at norske skapninger ikke er noe å tulle med.

I forbindelse med disse scenene, møter vi det lokalet politiet, representert av en betjent som mange vil dra kjensel på (Henriette Steenstrup).

Foto: Ymer Media AS

Politiet er som de bruker å være i andre norske filmer, ganske hjelpeløse og morsomme å se i aksjon. Det er både uventet og gøy å se Steenstrup i denne rollen, så det er synd at hun får såpass lite skjermtid.

Da familien kommer frem til huset, oppdager de at de i tillegg til å arve et hus, også har arvet en låve. Denne låven interesserer den yngste i familien, en gutt med navn Lucas (Townes Bunner). Inne i låven føler han på at han ikke er alene, og dette blir bekreftet av at flere objekter faller eller endrer plassering.

Noen dager senere utforsker familien bygda huset ligger i, og der møter Lucas en snodig mann som introdusere seg som Tor (Calle Hellevang-Larsen). Tor forteller Lucas om fjøsnisser, som angivelig skal bo i låver. Vær snill med dem, så er de snille med deg. Hvis du ikke er snill med dem, er de ikke snille med deg.

Han forteller også om ting man burde unngå å gjøre, dersom man vil holde seg på godfot med fjøsnissen. Dette innebærer blant annet ikke å bruke sterke lys, spille høy musikk eller gjøre endringer på låvene de bodde i.

Foto: Ymer Media AS

Dessverre må familien finne ut dette på den vanskelige måten, da Lucas senere faktisk finner en fjøsnisse i sin egen låve.

Filmen har et både kjente og litt mer ukjente skuespillere fra både inn og utland. Noen, slik som Martin Starr, har blitt ganske kjent fra sin rolle som Peter Parkers lærer fra den nye Spider-Man triologien. Mens andre, som Alexander Townsend Bunner, er et helt nytt fjes for filmindustrien.

Komikeren Calle Hellevang-Larsen spilte en relativt stor rolle i filmen, og jeg må si at jeg ble positivt overasket over skuespillerprestasjonen hans.

Alle de norske skuespillerne i denne filmen snakker en blanding av norsk og engelsk, og ofte med veldig tydelig norsk aksent med engelsken.

Filmen bruker en del tid på å komme med små buskap her og der, ikke alltid like tydelige, men nok til å legge merke til. Noen av disse er at det ikke alltid er like lett å passe inn både på nye plasser, eller i din egen familie, men hvis man prøver hardt nok, vil det gå til slutt.

Filmen tar seg god tid på å gjøre narr av norske juletradisjoner, noen er vel forståelige, mens andre tok jeg rett og slett personlig.

Filmen bruker musikk på en kreativ måte. Ofte når en fjøsnisse sniker seg i mørket, er det mulig å høre en litt små skummel versjon av sangen «På låven sitter nissen».

Jeg må si jeg er overasket over hvor godt det faktisk funket med atmosfæren i filmen. I tillegg kan filmen by på mange andre kjente julesanger, både norske og store internasjonale hits.

Alt i alt koste jeg meg veldig med filmen. Jeg tok meg selv både i å le av de overraskende morsomme vitsene, og bli litt småredd av intense scener.

Jeg burde også nevne at nesten hele filmen blir snakket på engelsk.

Jeg må også innrømme at jeg vil kategorisere dette mer som en skrekkfilm enn en klassisk julefilm. «There's Something in the Barn» har virkelig klart å bevise at skrekk og komedie en to sjangere som hvis laget rett kan funke veldig godt sammen.

Terningkast 5

Skrevet av Andreas Tranås