Like sikkert som at lauvet springer ut på bjørka, like sikkert er det at turistene begynner å komme til Uthaugsgården i Ørland. Det har allerede vært flere busslaster på besøk hos Unn Lund Grøtan på den unike gården.

Uthaugsgården er et av ti autentiske museer i Norge og  det aller største av dem!

– I år er det flere bestillinger enn det har vært på mange år, sier Unn.

Hatteutstilling

I tillegg til at turistene får en interessant omvisning i hele den svære bygningsmassen på gården og får servert kaffe og kaker i de trivelige stuene er det denne sommeren to temautstillinger.

Her har Unn og hennes medhjelpere samlet sammen hatter som har vært i bruk av folkene på gården gjennom tidene. De fleste damehattene har tilhørt Unns mor, Aslaug Synnøve Lund Hoff (1898-1990).

Aslaug var svært glad i hatter, reiste hun til byen måtte hun ha en ny hatt. Flere av hattene har også tilhørt Aslaugs foreldre, Severine (1872-1933) og Arnt Lund (1871-1922).

En av hattene synes Unn er spesielt flott. Den var det hennes søster, Svanaug Elise Hoff Ervik, som senere flytta til Frøya, som eide. Den er laget av astrakan, skinn av ufødt lam.

Unionsutstilling

I et annet rom i huset er det en flott utstilling som forteller oss om unionsoppløsningen i 1905. Jakob Tøgersen Hoff (1843-1924) ,som var en sentral stortingsmann i den saken, poserer i sin flotte dress og med protokollene fra forhandlingene med Sverige. Jakob var stortingsmann fra 1892 til 1912, med unntak av en periode. Ordfører i Ørland var han også fra 1882 til 1916.

I Ørland kommunes jubileumsberetning (1937) omtales han som «bygdens `Grand old man`framfor noen annen». Ved siden av Jakob T Hoff kan vi se Severine og Arnt Lund samt en tjenestepike i «hverdagsbunad».