15. november ble Spætt Film vinner av sin første internasjonale filmpris da de vant gullprisen "Alpine Camera in Gold" på filmfestivalen i Graz, Østerrike.

- Graz Mountain film-festival er en av Europas største filmfestivaler for film om natur og fjellsport. «Fallet» skilte seg ut fra mesteparten av programmet som bestod av dokumentarer. Overraskelsen var derfor stor da vi ble plukket ut, og ikke minst vant denne prestisjetunge prisen. Over 130 filmer fra hele verden deltok på denne festivalen, og «Fallet" fikk den gjeveste prisen i sin katogori der den konkurrerte med 36 andre filmer, forteller Magnus Skatvold som er regissør hos Spætt Film.

Fikk ”vinnerhint”

Som lokalavisa Hitra-Frøya har skrevet om tidligere er det ofte Skatvold redigerer filmene sine på Hitra og besøker moren sin, som bor her.

Filmen ”Fallet” handler om et kjærlighetsforhold som begynner å skrante etter fjellklatring og det er Andreas Thaulow som har regi på kortfilmen.

- Selv om hele Spætt Film har vært involvert i filmen, er det vår produsent Håvard Gossé Bergseth sammen med med-produsent Petter Aspdal Hansen som har hatt hovedansvaret. Noen dager før utdelingen fikk vi sterke indikasjoner på at vi «burde» være tilstede. De ville til og med sponse flybillett og 5-stjernes hotell hvis vi sendte en representant.

- Pga kort varsel var det kun jeg som hadde muligheten til å dra. I den sørlige byen Graz ble jeg møtt av en overraskende stor festival. Her var filmskapere, eventyrere og naturfotografer fra hele verden. Utdelingen foregikk i en fullsatt kongressal midt i sentrum. Jeg skvatt opp idet juryen annonserte at «Fallet» var vinneren i katogrien «Sports in Mountains & Nature». Selv om vi ante at vi kom til å vinne noe, hadde vi aldri forventet å stikke av med hovedprisen i vår kategori. Jeg gikk opp og avholdte en improvisert og en smule fortumlet tale, etterfulgt av juryens begrunnelse:

Two lovers are climbing an alpine route and their relationship comes apart at the seams. In such a situation, one of the climbing partners holds the life of the other one in his hands. In this short feature film, the director deals the topic of reliance in a creative and surprising way. This story is not only told in an impressive and dramaturgically consistent mode, it captivates as well by the convincing acting of both protagonists.

- Håper NRK vil vise den

Nå håper Skatvold at prisen kan åpne noen dører for selskapet i forhold til kortfilmer.

- Dette er Spætt Films første internasjonale filmpris, noe vi tror vil gi inspirasjon og selvtillit, samt åpne dører til nye kortfilmprosjekter. Selv om «Fallet» er tatt ut til en drøss internasjonale festivaler er det vanskelig å finne visningsplatformer for kortfilm i Norge. Dansk Tv2 har allerede vist den, etter å ha fått denne prisen håper vi også norske kanaler slik som NRK vil vise den.

På Spætts facebookside står det også at skuespiller Lisa Carlehed vant pris for beste skuespiller under en kortfilmfestival i helga som var. Se hennes takkevideo her.

Avslører detaljer om neste prosjekt

Men selskapet hviler ikke på laubærene etter prisen og har kommet lengre på politidokumentaren som lokalavisa skrev om tidligere. Den har nå fått navnet «Blue Code of Silence».

- Arbeidet med denne dokumentaren går veldig bra, vi mottok i høst utviklingstilskudd fra Midtnorsk filmsenter og er nå godt i gang med planleggingen. Rett over jul drar jeg til NYC og Rhode Island noen uker for å gjøre research og filme en kort pilot (en 2-3 minutter teaser som skal brukes i videre innsalg og søknader).

- Dokumentarfilmen skal følge den pensjonerte politimannen Bob Leuci som jobbet i New York politiet på 60 og 70-tallet. Han var i en årrekke både involvert i og kjempet mot politikorrupsjon, noe som nesten fikk fatale konsekvenser. Vi skal i dokumentarer fortelle hans historie, samt muligens vise hans gjenmøte med noen av hans gamle venner og fiender fra fortiden. Etter planen skal hovedopptakene begynne høsten 2015, avslører Skatvold.