Viser unik poststempel- og postkortsamling på stor utstilling i Trondheim.

Det er Nordenfjeldske Filatelistforening som 5–7. juni skal avholde nasjonal og regional frimerkeutstilling i Trondheim. Samme helg avholder Norsk Filatelistforbund sitt landsmøte på samme sted, og et stort antall samlere fra hele landet vil være samlet i trønderhovedstaden denne helgen.

Det er ikke bare frimerker som stilles ut. Foruten tradisjonell filateli, er det også klasser for bl.a. helpost, stempelmerker, posthistorie og luftpost.

Poststempler og postkort

Titterværingen Walther Hakkebo, som nå er bosatt i Sandnes, stiller med sin samling om postkontorene som har vært i Frøya kommune. Den er nå omarbeidet til kronologisk rekkefølge. I tillegg viser han også sin samling med postkort fra Titran i perioden 1905 til 1960-tallet.

- Jeg har deltatt med samlingen noen få ganger tidligere, men gleder med stort til å stille ut i Trondheim. Det blir jo nærmest hjemmebane for meg, sier Walther som ser med spenning fram til arrangementet.

Titterværingen har samlet poststempler fra alle postkontorene som har eksistert på Frøya. Av dette har det blitt en posthistorisk utstilling. Det siste postkontoret på Frøya ble lagt ned våren 2010. Da var det slutt på en 133-årig historie med egne postkontor i kommunen. Men Walther Hakkebo har sørget for at selve symbolet for hvert postkontor, poststempelet, har blitt tatt vare på for ettertiden. I tillegg har han dokumentert historien for hver poststed, alt fra åpningsdato til skrivemåter av poststedet.

Det første postkontoret på Frøya ble etablert på Svellingen i 1867. Da het det poståpneri Frøien. Senere skulle det etableres til sammen 30 poståpnerier og postkontorer på fast-Frøya og øyriket rundt.

Askeladd

Walther har vært en “askeladd” helt siden han var liten, og samlet på forskjellige ting. Etter hvert tenkte han at det må gå an å lage en samling som har med Frøya å gjøre, og begynte å samle informasjon om alle postkontorene der og poststempler fra disse kontorene.

Ved hjelp av tips, kjentfolk, internett og auksjoner over hele verden har han klart å skaffe til veie poststemplene, også der postkontorene har skiftet stempler underveis.

Nå har Walthers arbeid blitt så komplett at det er vanskelig i finne noe “nytt” som kan tilføre samlingen noe.

- Det kan nå gå år mellom hver gang det dukker opp noe interessant, forklarer Walther som har vært samler i om lag 40 år.

Samlerinteressen har gitt mange gleder. Bl.a. kan Walther fortelle at han har sikret seg kvitteringen med underskriften til hans bestefar da sistnevnte hentet ut en radio ved det lokale postkontoret i slutten av 1945.

Frøya neste?

Walther Hakkebo har også et ønske om å få stille ut på Frøya.

- Jeg blir mer og mer titterværing for hver dag som går, og det hadde vært utrolig artig å vise fram samlingene mine på Frøya. Jeg har luftet spørsmålet, og fått positive tilbakemeldinger. Så da er det bare å håpe at brikkene faller på plass.

Åpen for alle

Leder i utstillingskomiteen, Per Christian Stubban, opplyser at utstillingen er gratis for publikum.

– Vi utfordrer også publikum til å stemme på den samling de synes er best. Den samlingen som får flest publikumsstemmer premieres, samtidig som vi også trekker ut 3 «vinnere» blant publikum som har deltatt i avstemningen, forteller Stubban.

Posten utgir også denne helga et nytt frimerke i anledning 100-året for Agnar Mykles fødsel. I tillegg har Posten laget et spesial motivdatostempel som vil være i bruk på utstillingen. Det utgis for øvrig i alt 8 nye frimerker denne dagen. Et av disse har Kjeungskjæret fyr som motiv.

Utstillingen finner sted på Hotel Scandic Lerkendal i Trondheim 5.–7. juni.

Det har vært 30 postkontor på Frøya.