Frøya kultur- og kompetansesenter står på lista over 43 norske kulturhus som kan bli rammet av en økonomisk skattesmell. Det skriver Dagbladet.

Bakgrunnen er et ESA-vedtak fra 2008, som sier  at kulturhus ikke skal ha konkurransefordeler sammenlignet med private aktører. Staten har siden 2008 delt ut flere milliarder kroner i momsfritak til landets nye kulturhus. Disse pengene er Skatteetaten nå igang med å kreve tilbake, ettersom EØS-avtalen gjør fritaket til «ulovlig statsstøtte».

Stavanger kommune og Kristiansand kommune ble fredag oversendt et krav på henholdsvis 256 og 294 millioner kroner fra Skatteetaten - trolig kan flere kommuner vente lignende regninger i tida framover, skriver Dagbladet. Selv om det ikke er snakk om summer i denne størrelsesorden når det gjelder kulturhuset på Frøya, står nybygget oppført på lista over kulturhus som er fare for å bli rammet av slike skattetilbakingskrav.

I Kommunenes Sentralforbund har man bedt rikspolitikerne om å løse saken, mens jusekspert fastslår overfor Dagbladet at det er lite trolig Norge kan gjøre noe med dette som bunner i EØS-lovgivningen.