- Min interesse for fotografi startet da jeg var ganske liten.  Min familie har alltid hatt  kamera liggende rundt, som jeg brukte å låne og prøve ut. Jeg syntes det var så spennende. Da min mors bestevenn Berit fikk et digital kamera ble min interesse for foto enda sterkere, forteller Hanne Dahl Geving, som i vår var ferdig med treårig fotostudium ved University for the Creative Arts i Farnham i England.

Hanne er oppvokst i Trondheim, men har et sterkt forhold til Fjellværøya. Lørdag 24. januar åpner hennes fotoutstilling "Det er her jeg føler meg hjemme" på Kystmuseets galleri i Fillan.

Kjærligheten til øya

- Berit viste meg photoshop og muligheten kamera kunne gi. Jeg fikk kjøpt meg photoshop og det var da min lidenskap for foto virkelig tok av. Etter det har jeg alltid følt at det er en viktig del av meg, som var grunnen til hvorfor jeg valgte å ta utdannelse i faget, forteller 23-åringen.

Kjærligheten til Fjellværøya kom med mange somre gjennom barndommen.

- Fjellværøya har alltid vært min favorittplass, mitt lille paradis. På grunn av at store deler av familien min er oppvokst på øya, har det alltid vært en plass jeg har følt meg hjemme. Hver sommer gleder jeg meg til å dra tilbake. Fisking med onkel og pappa, grilling med familien, sitte på Storvalen og bading i sjø og vann, forteller hun.

Så da fotoskolen ba studentene om å finne fotoprosjekter, var Fjellværøya og fjellværøyinger et helt naturlig tema.

Naturlig tema

- Da jeg fikk skoleoppgaven, hadde jeg et stort ønske om å kunne dra tilbake å fotografere øyan. Tanken på å kunne dra tilbake gjorde at jeg bare måtte satse på prosjektet. Tilknytningen til plassen gjorde at jeg hadde et stort ønske om å kunne fortelle om øykulturen og sette den i fokus. Jeg ville på mange måter ta publikum med på en reise gjennom øya, sette lys på en øy som mange ikke vet om, forteller hun.

Mange av fotoobjektene møtte Hanne ved rene tilfeldigheter, andre ble kontaktet på forhånd på grunn av at de enten var slektninger eller bekjente.

- Prosjektet har gitt meg muligheten til å tilbringe mye tid på øya og møte så mange utrolige interessante mennesker som jeg ellers aldri ville ha møtt. Historiene jeg har hørt og tiden jeg har tilbragt med dem, har vært utrolig givende og spennede. Jeg føler meg enda mer hjemme her nå enn før, sier hun.

Utstillingsåpning

Noen av fotografiene er tidligere vist i  utstilling i England, og lokalavisa viste også noen av portrettene og miljøportrettene Hanne har laget før jul. Og nå blir det fotokunst-ustilling på Kystmuseet.

- Det blir en fotoutstilling hvor jeg skal stille ut bildene fra prosjektet, men også en bok. Siden jeg har mye nytt materiale å jobbe med, blir det stilt ut både nye og gamle bilder fra prosjektet. De siste gangene har jeg blant annet fotografert noen av ungene ved Knarrlagssundet oppvekstsenter som vil bli vist på utstillingen, forteller hun.

Siden jeg har mye nytt materiale å jobbe med, blir det stilt ut både nye og gamle bilder fra prosjektet, forteller Hanne. (Foto: Cecilia Brurok)