Det er alltid knyttet stor spenning til Haltendagen, ikke minst værmessig. Halten ligger så langt ute i havet at besøkende med egen båt er helt avhengig av bra vær.

De ”fastboende” ferierende ble minnet om tidligere års besøk gjennom ei rykende fersk lokalavis ved navn ”Slitarposten” på døra da de sto opp. Bak avisa sto Halten slitarlag, som er en vennegjeng fra Fosen tilknyttet Haltenstiftelsen, og de hadde altså laget avis i anledning dagen. I avisa ble det opplyst at tidenes første Haltendag ble arrangert i 1992, at dagen i 2007 var den best besøkte, og at fjorårets markering gikk av stabelen nesten uten tilreisende på grunn av et ekstremt dårlig vær.

Enormt stort besøk

Men årets Haltendag på lørdag ble fullklaff. Mange var allerede på plass da en full rutebåt ankom fredag kveld. Og da like mange kom på innleide Frøycruise dagen etter, samtidig som et femtitalls privatbåter hadde funnet seg en plass ved flytekaier og brygger, ja da var det ingen som tvilte på at dagen igjen var en suksess.

At det også skulle bli rene sydentemperaturen så langt ute i havet, hadde vel ingen trodd, men det gjorde bare dagen helt fullkommen.

Fast og kulturell føde

Så strømmet de til fiskarheimen, hvor det ble solgt nesten 280 grøtporsjoner, og mange Haltensuvernirer. De løste oppgaver på naturstien, og de tok en guidet tur i fyret. Eller de koste seg på svabergene, før de satte seg ned for å høre Hans Borgfjords foredrag om beskytningen av Halten under krigen, og så minneplata over de falne som ble hengt opp nettopp denne dagen.

Noen koste seg på minikonsert med Gimsan Songlag, og sangkoret fikk for første gang se øygruppa Gimsan sør for Halten, som de har tatt navnet fra, men som ingen av dem hadde sett på nært hold tidigere.

Dagfinns dansetoner

Da kvelden kom var det mange som trakk inn på tørrfiskrommet hvor Dagfinn Gården var årets spillemann. Dagfinn slapp å slite med å få folk ut på dansegolvet, og dansen gikk helt til han måtte pakke sammen og dra tilbake til Sørburøya.

Samtidig dro Stig Bremnes og Frøycruise med de samme passasjerene som hadde kommet med ham et lite halvdøgn tidligere.

En strålende dagen-der-på

De resterende tilreisende ble over natta, og kunne våkne til havblikk, skyfri himmel og etter hvert 25 varme grader i skyggen. Og selv da Frøyfart, som gikk ekstratur, og Frovær,som gikk i ordinær rute, forlot Halten var det mange igjen i været. De kan nyte resten av ferien i et litt roligere tempo enn det Haltendagshelga kan by på.